Sociale robots van Zuyd winnen publieksprijs RAAK-award

Print
Sociale robots van Zuyd winnen publieksprijs RAAK-award

Claire Huijnen (links) met robot Kaspar en Renée van den Heuvel met Zora. Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek - Het project 'Sociale robots in de zorg' van Zuyd Hogeschool in Heerlen heeft de publieksprijs van de SIA RAAK-award gewonnen.

De onderzoekers van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg , verbonden aan het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Techniek (EIZT), waren in Nieuwegein om de prijs in ontvangst te nemen. Naast de publieksprijs won Sociale robots in de zorg ook de derde prijs bij de jury

Postume prijs
De RAAK-award is tevens een postume erkenning voor projectleider Gert Jan Gelderblom, die eind 2014 overleed. De betrokken onderzoekers Renée van den Heuvel, Claire Huijnen, Monique Lexis, Roger Bemelmans, Rianne Jansens en Edith Hagedoren zijn erg in hun nopjes met de publieksprijs. "Ik voel me erg vereerd dat zoveel mensen op ons project hebben gestemd. Het is de waardering voor al die honderden mensen met wie we de afgelopen jaren zo prettig hebben samengewerkt in de verschillende deelprojecten", laat Van den Heuvel weten.

Sociale Robots

Het project Sociale robots in de zorg onderzocht de potentie, toepasbaarheid en het effect van sociale robots in de langdurige zorg. Samen met meer dan 100 professionals uit de zorgsector bestudeerden de onderzoekers de effecten van robots in de zorg. Ze keken naar het effect van de humanoïde robotpop Kasparop kinderen met autisme. Paro, een aaibare robotzeehond, werd ingezet voor het welzijn van verpleeghuisbewoners met dementie. Verder werd onderzocht hoe robots kinderen met een ernstige fysieke beperking kunnen ondersteunen.