Drugspanden voortaan direct op slot in Sittard-Geleen

Print
Drugspanden voortaan direct op slot in Sittard-Geleen

Afbeelding: Archieffoto Track'88

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg - Sittard-Geleen gaat softdrugspanden in de stad per direct sluiten. Burgemeester Sjraar Cox heeft dat vrijdag laten weten.

De maatregel sluit aan bij de recente landelijke aanscherping van het zogeheten Damoclesbeleid. Op basis van de oude regelgeving moest een burgemeester, in geval van een eerste constatering van een drugsgerelateerde overtreding, zich beperken tot het uitdelen van een waarschuwing.

Cox zegt blij en opgelucht te zijn dat hij nu beschikt over zwaardere sanctie-instrumenten in de strijd tegen drugscriminaliteit. "Want die tolereer ik onder geen enkele voorwaarde. Georganiseerde criminaliteit ondermijnt het lokale gezag, verslechtert de veiligheid en leefbaarheid in de stad en levert schade op voor bewoners en ondernemers.”

Bezorgd
Cox zegt bezorgd te zijn over de groeiende ‘maatschappelijke acceptatie’ van ondermijning en van de gevaren die criminele activiteiten hebben voor de omgeving. De burgemeester roept in dit verband inwoners van Sittard-Geleen nog eens met nadruk op om verdachte signalen in alle gevallen onmiddellijk te melden.

Cocaïnewasserij 
Drugscriminaliteit tiert al een tijdje welig in de fusiestad. Alleen al in Sittard zijn de afgelopen vier jaar bijna veertig drugspanden gesloten. Koploper is de wijk Stadbroek. Vorige maand nog explodeerde in Ophoven een cocaïnewasserij die in de kelder van een woning was ondergebracht.