Kwart miljard beschikbaar voor knelpunten in Parkstad

© Google Maps

Parkstad Limburg krijgt 40 miljoen euro uit de pot Regiodeals van het Rijk om achterstanden weg te werken. De Parkstadgemeenten, de provincie, corporaties, IBA en bedrijven investeren mee, waardoor het totale bedrag voor de Regiodeal Transformatie Parkstad uitkomt op 240 miljoen euro.

Peter Bruijns

Dat zegt een opgetogen gedeputeerde Ger Koopmans.

Met het geld voor de Regiodeal willen de Parkstadgemeenten gevoelige achterstanden op de woningmarkt, in de detailhandel, het onderwijs en op de arbeidsmarkt overbruggen.

SlopenHet gaat onder meer om het opkopen en slopen van 1500 verouderde particuliere woningen in achterstandswijken, hulp aan kwetsbare gezinnen, het opknappen van het centrum van Heerlen, het slopen van overtollige kantoor- en winkelpanden, het verminderen van voortijdige schooluitval en het verbeteren van grensoverschrijdende samenwerking.

MinisterIn een brief aan de Tweede Kamer maakte minister Carola Schouten vrijdag twaalf regiodeals in Nederland bekend die subsidie krijgen. In totaal waren er 88 aanvragen ingediend. Per regio geeft de minister maximaal 40 miljoen euro. Limburg krijgt als enige regio de maximale en hoogste rijksbijdrage.Koopmans: "Het heeft geloond dat we vanuit Limburg bij de gesprekken met het Rijk eensgezind zijn opgetreden en dat we goed plan hebben. Wat er precies met het geld gaat gebeuren staat nog niet vast. Daarover zal de komende tijd worden onderhandeld."