Witte Huis moet CNN-journalist weer toelaten

Print
Witte Huis moet CNN-journalist weer toelaten

Afbeelding: EPA

Het Witte Huis moet CNN-verslaggever Jim Acosta voorlopig zijn accreditatie teruggeven. Dat besloot de rechter, die volgens CNN pas later een definitieve uitspraak doet in de zaak.

De toegang van Acosta tot het Witte Huis was aan banden gelegd na een incident op een persconferentie van president Trump. Daar weigerde de journalist na een verbale botsing met Trump zijn microfoon af te geven aan een medewerkster. Het Witte Huis trok vervolgens de accreditatie in die de CNN-verslaggever ongehinderde toegang gaf tot persconferenties.

Procedures
Rechter Timothy J. Kelly, die volgens CNN is benoemd door Trump, oordeelde onder meer dat onduidelijk is of de juiste procedures zijn gevolgd bij het besluit om Acosta te weren. Daarom moet hij voorlopig weer toegang krijgen tot het Witte Huis. Kelly heeft nog geen uitspraak gedaan over de vraag of de grondwettelijke rechten van de journalist zijn geschonden, zoals CNN beweert.

Trump moet weinig hebben van CNN. Hij beschuldigt de nieuwszender regelmatig van het verspreiden van nepnieuws over zijn beleid. Volgens de advocaat van CNN woog dat mee bij het besluit de accreditatie in te trekken. De regering betoogt dat Acosta zich heeft misdragen en dat de president zelf mag bepalen wie toegang heeft tot het Witte Huis.

CNN kreeg steun van rivaliserende nieuwsorganisaties, die vrezen dat in de toekomst meer journalisten worden geweerd op ,,arbitraire'' gronden.