Slagbomenstrijd viswater Roermond opgelost

Print
Slagbomenstrijd viswater Roermond opgelost

Het gebied rond de Asseltse Plassen. Afbeelding: Bing Maps

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg - Worden de Asseltse Plassen in Roermond een vuilnisbelt als de slagbomen op de Lindenweg verdwijnen? Dat moet uit een proef blijken. Vissers kunnen in elk geval weer tot aan de waterkant rijden.

De al bijna drie jaar durende slagbomenstrijd tussen Staatsbosbeheer en Hengelsportvereniging De Swalm is opgelost. Dankzij wethouder Rens Evers van Roermond die de partijen tot een compromis wist te bewegen.

Maatregel
Strijdpunt in de kwestie zijn de twee slagbomen op de onverharde Lindenweg bij de Asseltse Plassen, een van de vislocaties van Hengelsportvereniging De Swalm. Die slagbomen zijn er eind 2015 neergezet door Staatsbosbeheer, eigenaar en beheerder van het natuurgebied. De reden: de vele afvaldumpingen die er plaats zouden vinden, van complete huisraad tot afval van hennepteelt. Bovendien zouden hangjongeren zich er ophouden evenals ongewenste ‘bivakkeerders’ van Oost-Europese afkomst. Reden voor Staatsbosbeheer om auto’s de toegang te ontzeggen.

De maatregel zette kwaad bloed bij de hengelsportvereniging. De leden die willen vissen in Asselt moeten nu een stuk lopen met hun uitrusting. Dat is met name voor slecht ter been zijnde vissers lastig. Aangezien gesprekken tot niets leidden, diende de hengelsportvereniging in juli 2017 een verzoek tot handhaving in bij de gemeente. De slagbomen staan er immers illegaal. Hoewel het eigen terrein is van Staatsbosbeheer mag alleen een gemeente een weg aan de  openbaarheid onttrekken.

Proefperiode
Op zijn beurt vroeg Staatbosbeheer de gemeente om de procedure voor een officiële wegafsluiting te starten. Het college besloot uiteindelijk gehoor te geven aan het verzoek van Staatsbosbeheer en het handhavingsverzoek van de vissers af te wijzen. Toen Evers het dossier op zijn bord kreeg, was het voorstel tot afsluiting van de weg nog steeds niet aan de raad voorgelegd. De wethouder besloot nog een poging te wagen en wist beide partijen wel tot een compromis te bewegen. Omdat visvereniging en Staatsbosbeheer van mening verschillen over de ernst van het afvaldumpprobleem worden de slagbomen binnenkort voor een proefperiode van een jaar verwijderd. "Beide partijen stellen zelf de criteria op waarop getoetst wordt, zodat daar geen onduidelijkheid over is", licht Evers toe. "Blijkt na een jaar dat afval en overlast toch een probleem vormen, dan gaan we de weg alsnog officieel afsluiten. Daar heeft De Swalm ook mee ingestemd."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee