Oppermachtig Oranje klopt wereldkampioen Frankrijk

Print
Het werd een mooie avond vol met pluspunten. De dikverdiende 2-0 winst van Oranje tegen Frankrijk betekent dat de ploeg van Ronald Koeman in elk geval in de Nations League blijft, waar Duitsland degradeert.

Nederland zal straks groepshoofd zijn bij de loting voor de kwalificatie voor het EK 2020. En ook niet onbelangrijk: Oranje heeft maandag aan een punt in Gelsenkirchen genoeg om poule A in de Nations League als winnaar af te sluiten. Dat zou betekenen dat de ploeg in juni tegen de andere poulewinnaars speelt voor winst in de Nations League.

De wereldkampioen staat al niet bekend als de meest offensieve voetbalploeg op aarde. Maar wat zich voor rust afspeelde in de Rotterdamse Kuip had meer weg van Oranje tegen pakweg Albanië of IJsland dan Oranje tegen de trotste wereldkampioen.

Uitstekend
Frankrijk trok zich terug in de Kuip en schroomde er niet voor om zich kort voor het eigen doelgebied te groeperen. Oranje had het zichzelf veel makkelijker kunnen maken toen Memphis Depay al vroeg in de wedstrijd doorbrak. Zijn voorzet op Georginio Wijnaldum was uitstekend, maar de speler van Liverpool zag zijn inzet op de benen van keeper Hugo Lloris belanden.

Oranje bleef echter geduldig zoeken naar een gaatje in de Franse defensie. Frankrijk werd eenmaal gevaarlijk toen een voorzet van Lucas Digne (Everton) kon worden ingekopt door Antoine Griezmann. Jasper Cillessen redde echter zonder al teveel moeite.

Op slag voor rust was het dan toch bingo voor Oranje. De voorzet van Memphis belandde via een Frans hoofd voor de voeten van Ryan Babel. Zijn schot werd gekeerd door Lloris maar de rebound was een prooi voor Wijnaldum: 1-0.

Heer en meester
Na rust bleef Oranje heer en meester. Frankrijk kreeg een kwartier voor tijd de eerste kans op 1-1, maar Griezmann verzilverde hem niet. Binnen een minuut vuurde Memphis tweemaal hard op Lloris, als teken dat Oranje de ploeg was. Uiteindelijk viel de meer dan terechte 2-0 in de allerlaatste minuut. Frenkie de Jong werd aangetikt in het zestienmetergebied, waarna Memphis Depay het buitenkansje met een schitterende Panenka-penalty verzilverde.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van 'Komt dat Schot', het online voetbalprogramma van De Limburger: