Video: Sint warm onthaald in Maastricht, elders in land problemen

Print
Maastricht / Itteren - Sinterklaas is weer in het land. Hij arriveerde op een frisse zaterdagochtend 17 november in Maastricht met zijn pietermannen per boot bij de Kesselskade. Langs de kant stonden duizenden kinderen om het gezelschap warm te verwelkomen. Van pietenprotest was in Maastricht geen sprake.

Sinterklaas werd aan wal behalve door een zee van kinderen, begroet door burgemeester Annemarie Penn. Vanaf de kade vertrok de goedheiligman per koets door een haag van kinderen en hun ouders richting stadhuis aan de Markt. Hij werd vergezeld door bruine, zwarte en veegpieten.

Voor het eerst werden de hulpjes van de Sint omgedoopt tot 'Sjattepieten'. Ook glutenpieten met glutenvrije pepernoten maakten voor het eerst hun opwachting. Na de audiëntie in de hal van het stadhuis waar hij vele kinderen ontving, zetten De Sint en zijn gevolg hun tocht voort richting winkelcentrum Brusselsepoort. Daar ontvangt hij vanmiddag kinderen nog tot 15.45 uur.

Problemen
De intocht van Sinterklaas elders in het land op verschillende plekken voor problemen gezorgd. Voorafgaand aan de intocht van de goedheiligman in Eindhoven ontstond op het Catharinaplein een grimmige sfeer. Tegenover een relatief kleine groep van zo'n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan en te schreeuwen. De politie dreef de twee groepen uiteen en bleef ertussen staan, terwijl de PSV-fans met eieren, blikjes en pepernoten gooiden.

Nadat Sinterklaas voorbij was gekomen, braken enkele supporters door het politiekordon. Zij werden door politie en ME tegengehouden. De KOZP-activisten werden aan de andere kant van het plein weggeleid en elders opgevangen. Volgens de politie is een aantal personen aangehouden, onder meer voor het gooien van eieren, en wordt later bekend hoeveel.

Onaangekondigd
In Hoorn beëindigde de politie zaterdag een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas. Het protest was volgens de politie niet aangekondigd. De groep van zo'n twintig man is daarom weggeleid. "We gaan nu met deze mensen in gesprek", aldus een woordvoerder van de politie.

Confrontatie
Op de Erasmusbrug in Rotterdam heeft de politie opgetreden bij een confrontatie tussen demonstranten voor en tegen Zwarte Piet. Er zijn drie mensen aangehouden, één anti-Zwarte Pietbetoger en twee voorstanders. Volgens de politie kwamen er twee auto's af op de groep mensen die demonstreerden tegen Zwarte Piet. De betogers wilden over de brug om terug te keren. Er werd uit een van de auto's een rookbom gegooid. De inzittenden wilden volgens de politie met de demonstranten op de vuist gaan, maar agenten kwamen tussenbeide en grepen in.

De Rotterdamse burgemeester had een speciale plek ingericht voor de tegenstanders van Zwarte Piet om te demonstreren, maar die weigerden daar te gaan staan. Aan de Erasmusbrug was een spandoek opgehangen met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. Precies onder dat spandoek deelden zwartgeschminkte leden van anti-islambeweging Pegida snoepgoed uit.

Rommelig
Ook in Leeuwarden verliep de sinterklaasintocht rommelig. Voor de intocht ontstond een gespannen sfeer. Activisten van KOZP stonden op het Wilhelminaplein tegenover supporters van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

Toen de anti-Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuursupporters naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen. De politie vormde met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en agenten stonden met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen. Ook de ME was paraat.

Nadat de sinterklaasstoet voorbij was gegaan, bliezen de demonstranten en tegendemonstranten geleidelijk de aftocht en verdween ook het publiek. In de Friese hoofdstad zijn twee mensen aangehouden omdat ze shirts droegen met beledigende teksten tegen de politie en weigerden die te bedekken. Ze hadden niets te maken met de demonstratie op het Wilhelminaplein, aldus een politiewoordvoerder.

Landelijke intocht
De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad - die gepaard ging met strenge veiligheidsmaatregelen - is goed verlopen. Volgens burgemeester Jan Hamming kwamen er een kleine 30.000 bezoekers naar de aankomst van de goedheiligman. De politie heeft vier personen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

Op vier plekken werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dit verliep zonder incidenten, zei Hamming. "Het is hartstikke goed verlopen. Een kinderfeest zoals een kinderfeest hoort te zijn." Het was volgens hem een goede combinatie van het recht op vrijheid van meningsuiting en een veilig kinderfeest. "We hebben laten zien dat dat hier in Zaanstad kan."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje