Voorkeur voor waterspeelplas in ENCI-groeve

Print
Voorkeur voor waterspeelplas in ENCI-groeve

Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht / Itteren - Een natuurplas waar het water laag staat, zodat kinderen er kunnen spelen. Daarvoor kozen de aanwezige politici en burgers zaterdag bij een bijeenkomst in Maastricht over de toekomst van de ENCI-groeve massaal.

Voordelen: geschikt voor een breed publiek, het hele jaar recreatie en veilig. Bij deze variant worden 35.000 bezoekers per jaar verwacht (gemiddeld honderd per dag) die entree zullen moeten betalen. De hoogte van het bedrag is nog niet bepaald.

Ervaringen
Zwemmen in een ENCI-plas is weliswaar beloofd in het huidige toekomstplan, maar de ervaringen van de zomer van 2017 hebben indruk gemaakt. Het leidde kortstondig tot een te massale toestroom van publiek. De plas moet snel gesloten worden. Natuurmonumenten legde uit dat langere openstelling onverantwoord is: "Het water vervuilt zó zeer dat de plas ‘s zomers diverse keren gesloten moet worden om het water te kunnen verversen. Bovendien: tot ver in de omtrek stonden auto's, toezichthouders werden bedreigd, er lag een film van zonnebrandcrème over het water en er werd hier zelfs gedeald."

Een enkeling bepleitte tijdens de zogeheten Stadsronde toch zwemmen, maar dan onder zeer strikte voorwaarden. Een voorbeeld van een natuurlijke waterspeelplek is die bij Tiengemeten in Zuid-Holland: 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje