Dertig nieuwe insectensoorten in groeve Maastricht

Print
Dertig nieuwe insectensoorten in groeve Maastricht

Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht / Itteren / Zuid-Limburg - Er zijn dertig nieuwe insectensoorten gevonden, waarvan twee nieuw voor de wetenschap in de ENCI-groeve bij Maastricht.

Dat heeft conservator Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Onder de nieuwe soorten voor Nederland zijn bochelvliegen, steltmuggen, lansvliegen, bladvliegen, bocheldansvliegen en paddenstoelmuggen. De laatste twee zijn volgens Beuk nooit eerder gezien. Eén van de bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn, aldus de conservator.

Insectenval
Een half jaar geleden is in de ENCI-groeve van de Sint-Pietersberg een insectenval geplaatst door het Natuurhistorisch Museum en die leverde onverwacht veel insecten op. Waardoor er zoveel verschillende insecten gevonden zijn is nog de vraag, maar de aanwezigheid van verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige ‘aanvliegroute’ op de helling spelen waarschijnlijk een rol, aldus Beuk.

Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd drie jaar geleden door de ENCI voor Natuurmonumenten aangelegd als kalkgraslandhelling. Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren en de resultaten te vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw in andere delen van de groeve stonden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje