Lekker zonnetje, maar door snijdende wind voelt het wel koud aan

Print
Lekker zonnetje, maar door snijdende wind voelt het wel koud aan

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Na een koude en heldere nacht, gaat zondag de zon schijnen. Prima weer voor een herfstwandeling door de kleurrijke bossen, maar door een straffe noordoostenwind voelt het volgens weeronline wel koud aan. Het wordt overdag zo'n 7 graden.

Komende dagen neemt de bewolking toe en woensdag is kans op wat smeltende sneeuw. In de nachten komt het vaak tot vorst.

De dag start helder en koud met in het westen op de meeste plaatsen temperaturen net boven het vriespunt en in het binnenland temperaturen rond of net onder het vriespunt. Er waait een matige (noord)oostenwind en door de wind ligt de gevoelstemperatuur tussen -2 en -7 graden.

Zondagmiddag wordt het maximaal 6 graden. Normaal is het met 8-10 graden een paar graden zachter. Op de meeste plaatsen blijft het zonnig. 

Vriespunt
Zondagavond breiden wolkenvelden over het land uit. In de heldere gebieden daalt de temperatuur snel naar het vriespunt. In de nacht is er vrij veel bewolking. De wolkenvelden remmen de afkoeling. De temperatuur ligt dan tussen 0 en +4 graden. Voor de bewolking uit kan het in Limburg nog een paar graden vriezen, maar in de loop van de nacht stijgt de temperatuur boven het vriespunt uit. 

Maandag trekken wolkenvelden over het land. Tussendoor zijn er zonnige momenten. Uit de bewolking kan een spat (mot)regen vallen. Het wordt 5 graden in de Limburgse heuvels. De noordoostenwind is matig in het binnenland en (vrij) krachtig. Daardoor voelt het guur aan en ligt de gevoelstemperatuur rond of iets boven het vriespunt.

Dinsdag wordt een koude herfstdag. De noordoostenwind wordt matig tot vrij krachtig. De bewolking overheerst en hier en daar valt een spat regen. Soms breekt de zon even door. Het wordt 4 à 5 graden, maar de wind maakt het ronduit waterkoud en veroorzaakt gevoelstemperaturen rond -2 graden. Vanaf de dinsdagavond neemt de kans op een vlokje smeltende sneeuw toe.

Natte sneeuw
Woensdag wordt het zowaar een beetje winters. Een gebied met lichte neerslag trekt in de vroege ochtend over het land en de zon gaan we niet zien. Er kan smeltende sneeuw vallen, maar omdat de bodem nog warm is blijft de sneeuw op de meeste plaatsen niet liggen. Mogelijk gebeurt dit wel even in de vroege ochtend. Tot en met het volgende weekend blijft het koud.