Mijnmuseum verhuist naar binnenstad Heerlen

Print
Mijnmuseum verhuist naar binnenstad Heerlen

Afbeelding: Arnaud Nilwik

Heerlen / Hoensbroek - Het Nederlands Mijnmuseum vestigt zich in de Heerlense binnenstad. Daarvoor is het voormalige pand van warenhuis Kneepkens in de Dr. Poelsstraat (tegenover de oude HEMA) de belangrijkste kandidaat, melden goed ingevoerde bronnen.

Volgens Jan de Wit heeft het bestuur meerdere panden op het oog en komt er nog dit jaar een voorstel. Wethouder Jordy Clemens (Erfgoed, SP) wil daar niet op vooruitlopen. "Er is nog geen definitieve keuze gemaakt."

Groot genoeg
Het door Peutz ontworpen glazen gebouw, een rijksmonument, is groot genoeg om ‘het verhaal van de hele mijnstreek’ te vertellen, waarbij bezoekers ook naar het schachtgebouw van de Oranje-Nassau I en andere monumenten worden gestuurd. De ligging bij het Romeins Kwartier is hoe dan ook gunstig: het Thermenmuseum en de Vondst (archeologisch depot met educatieve bezoekersfunctie) liggen op een steenworp afstand.

Versterkt
Bij het Nederlands Mijnmuseum is afgelopen jaar veel gebeurd, constateert Clemens na raadsvragen. "De organisatie van het museum is versterkt, net als het bestuur (met oud-Atriumdirecteur Eke Zijlstra als nieuwe voorzitter, red.). Er zijn enorme stappen gezet en professionele krachten ingehuurd. Onderhand is het museum klaar voor de volgende stap: het betrekken van geschikte ruimte in het centrum dat aan de nieuwe kwaliteitseisen voldoet."

Heerlen heeft jaarlijks drie ton vrijgemaakt voor het Nederlands Mijnmuseum. Clemens: "Een deel van dat bedrag zal voor de exploitatie worden gebruikt, een deel kan worden ingezet om in het gebouw te ­investeren." Het bestuur heeft jarenlang moeizame onderhandelingen gevoerd met Walas over uitbreiding van het Mijnmuseum op het terrein van Carbon6, het voormalige CBS-complex dat ook plaats biedt aan het schachtgebouw van de Oranje-Nassau I.

Meeverkocht
Dat monumentale schachtgebouw is in 2012 met de kantoorkolos meeverkocht aan Walas, voor een totaalprijs van 464.000 euro, waardoor Heerlen het museum ter plekke niet zomaar meer zou kunnen faciliteren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een compleet, miljoenen kostend mijnmuseum zou ­worden opgetuigd op het aan Walas verkochte terrein, onder borging van continuïteit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →