Invallen in groot onderzoek mestfraude in Heythuysen

Print
Heythuysen / Midden-Limburg - De politie, het Openbaar Ministerie en toezichthouder NVWA hebben maandagochtend een inval gedaan bij mestadviesbureau Bergs Advies in Heythuysen. Ook bij klanten van het bedrijf werden invallen gedaan. Op tien locaties in Limburg vonden de invallen plaats.

Dat meldt het OM. 

Aan de actie hebben in totaliteit 140 mensen van onder meer de politie en FIOD deelgenomen. De actie werd maandenlang voorbereid.

Rol
Bergs Advies speelt volgens het OM een belangrijke rol in mestfraude. Het grootste mestadviesbureau van Nederland zou de fraude met dierlijke mest organiseren en coördineren.

Lees ook: Achter de fraude met mest zitten problemen verstopt

Het bureau beheert een deel van de meststroom in Nederland. Zo doet het de mestboekhouding van bedrijven en maakt berekeningen over hoeveel fosfaten de veehouders moeten afvoeren. Naast de inval bij het adviesbureau is ook de woning van eigenaar en directeur Frank B. doorzocht, evenals de woningen van een andere directeur en twee medewerkers. Tegelijk waren er invallen bij een tiental bedrijven dat gebruik maakt van de diensten van het kantoor. Het gaat om veehouders, mesttransporteurs en handelaren. Computers en administratie werden in beslag genomen. Daarnaast is er voor miljoenen beslag gelegd op onroerende zaken om de incasso van eventuele toekomstige boetes zeker te stellen, meldt het OM. 

Kritiek
De invallen komen een week nadat het OM kritiek uitte op de aanpak van mestfraude door minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Volgens het Openbaar Ministerie is de fraude alleen te beteugelen als de veestapel krimpt, en zijn de acties van justitie en NVWA "twee druppels op een gloeiende plaat".

Volgens het OM is er in Nederland een overschot aan mest. Voor de hoeveelheid dieren en de daarbijhorende mest moeten boeren dierrechten betalen. Daarnaast zijn aan de legale afvoer van mest kosten verbonden. Boeren hebben administratieve verplichten als het gaan om het mestoverschot en verspreiding van dierziekten. Het OM spreekt hier haar zorgen over uit. "Het is ernstig wanneer er met de administratie gesjoemeld wordt, want hierdoor wordt het beleid van de overheid ondermijnd. Fraude met mest ondermijnt ook het stelsel van afspraken die we in internationaal verband gemaakt hebben over mest. Ondernemers moeten veel kosten maken voor de legale verwerking van hun mest. Illegale mestafzet zorgt daarom voor ernstige concurrentievervalsing. Een teveel aan mest op het land is schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid en illegale mestafzet moet daarom bestreden worden."

Lees ook: De grote verdwijntruc met mest en afval