Minister: herindeling Parkstad definitief van de baan

Print
Minister: herindeling Parkstad definitief van de baan

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Heerlen / Bocholtz / Simpelveld / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek / Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven - De gemeentelijke herindeling in Parkstad is definitief van de baan. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de provincie Limburg en de betrokken gemeenten.

"Voor een bestuurlijke herindeling in Parkstad Limburg is geen draagvlak en worden ook nut en noodzaak niet gezien," schrijft de minister in de brief. In plaats daarvan wil ze de gemeenten in het gebied de ruimte geven om hun onderlinge samenwerking zelf te versterken. Ollongren roept de gemeenten op om gesprekken te beginnen over hoe deze samenwerking er in de toekomst uit moet komen te zien. Ze vraagt om de verkenning na de zomer van 2019 gereed te hebben.

De herijkte samenwerking moet in 2020 ingevoerd zijn.

De afgelopen maanden voerde het ministerie gesprekken over een toekomstige samenwerking met de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal en met de provincie. Dat gebeurde nadat in december 2017 de herindelingsprocedure Heerlen-Landgraaf beëindigd werd.