Verdacht bedrijf bood eerder juist hulp aan bij bestrijding mestfraude

Print
Verdacht bedrijf bood eerder juist hulp aan bij bestrijding mestfraude

Afbeelding: Jeroen Kuit

Heythuysen / Midden-Limburg - Adviesbureau Bergs Advies uit Heythuysen bood afgelopen najaar aan om juist te gaan helpen bij de aanpak van mestfraude. Het Openbaar Ministerie ziet het bedrijf, waar maandag een inval werd gedaan, als een voorname spil in de mestfraude.

In de brief aan onder meer de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en de Rabobank liet het adviesbureau weten te willen helpen met het actieplan van minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Het bureau wilde een bijdrage leveren aan het verbeteren van de reputatie van de sector.

Brief
'Wij hechten eraan te benadrukken dat Bergs Advies opereert binnen de grenzen van wet- en regelgeving. Daarbij fungeren wij juist vaak als 'poortwachter' om klanten aan te geven waar de grenzen liggen', schrijft het bureau.

Lees ook: Invallen in groot onderzoek mestfraude in Heythuysen

Groot
Volgens het Openbaar Ministerie speelt Bergs Advies een belangrijke rol in mestfraude. Het grootste mestadviesbureau van Nederland zou de fraude met dierlijke mest organiseren en coördineren. Niet alleen in Heythuysen zijn ingevallen gedaan. Ook op andere locaties in Limburg vonden de invallen plaats. Aan de actie hebben in totaliteit 140 mensen van onder meer de politie en FIOD deelgenomen. De grote actie werd maandenlang voorbereid.

Lees ook: Achter de fraude met mest zitten problemen verstopt

LLTB
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond zegt in een reactie achter de acties te staan om fraude te bestrijden. "Het terugdringen van criminaliteit op het platteland en ondermijning is ook voor de LLTB topprioriteit", zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. "Fraude is fraude en dat moet worden uitgebannen. Nu moet eerst het recht zijn beloop krijgen."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje