Stakingsdag acht en negen bij Nedcar

Print
Stakingsdag acht en negen bij Nedcar

Afbeelding: ANP

Sittard - De bonden roepen de metaalarbeiders in Zuid- en Midden-Limburg op om donderdag en vrijdag het werk neer te leggen.

Voor een bedrijf als VDL Nedcar wordt het de achtste en negende stakingsdag van dit jaar. De vraag is of de stakingsbereidheid zo groot is, dat de productielijn plat gaat.

De oproep geldt voor medewerkers van zo’n veertig bedrijven, waaronder Sif, Laura Metaal, Faurecia, Cox en Kurvers.

Loonadvies
De metaalsector beraadt zich overigens op een loonadvies van werkgeversorganisatie FME. Die stelt de bedrijven na zes maanden vruchteloos onderhandelen over een nieuwe cao, voor om per 1 december de lonen met 2,5 procent te verhogen. ‘Zo kunnen ze hun werknemers dit jaar toch nog iets extra’s geven’.

Vakbond FNV zegt dat een eenzijdige loonsverhoging een nieuwe cao niet dichterbij brengt. "Het is een beproefde truc om te proberen de stakingen te breken, zegt FNV-bestuurder Hans Wijers. "Overgewaaid vanuit Amerika om de vakbonden in een kwaad daglicht te kunnen stellen. Een cao gaat om meer dan extra loon: afspraken over hoe ouderen wat minder kunnen gaan werken om gezond hun pensioen te halen, ten gunste van extra banen voor jongeren. Ook willen we de flexibilisering van arbeidstijden een halt toeroepen."

Onderhandelingen
"Als het ene bedrijf het advies volgt en het andere niet, dan bemoeilijkt dat onderhandelingen over een collectieve loonsverhoging. En dan komt die 2,5 procent bovenop de loonsverhoging die de bedrijven zelf doorvoeren," aldus Wijers. De verwachting is dat de meeste bedrijven het loonadvies niet zullen volgen.

De stakers kunnen zich donderdag laten registreren in het Fortuna-stadion in Sittard. Wijers verwacht een verdere verbreding qua deelname: stakers van meer bedrijven.