Limburgse thuisbakkers delen hun favoriete recept

Print

Samen hebben ze ruim een eeuw bakervaring. Die delen ze graag met de lezers. Afbeelding: Stefan Koopmans

Heel Holland bakt? Heel Límburg bakt. Deze thuisbakkers zijn zo genereus om de recepten van hun favoriete baksels te delen.

Truus’ linzenvlaai
Aantal personen: 12-14 (per vlaai)
Bereidingstijd: 1 uur (per vlaai)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten (voor 2 vlaaien):
- 750 gr bloem
- 250 gr boter
- 450 gr (basterd)suiker
- 4 eieren
- 3 el melk
- 4 el paneermeel
- 1,5 pakje bakpoeder (backin)
- 2 potjes abrikozenjam

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Plaats het rooster onderin de oven. Doe de bloem, koude boter, suiker, 3 eieren en melk in een beslagkom. Meng alles goed door elkaar met de handen. Doe je dit met een mixer, dan wordt het deeg te glad. Zeef de bakpoeder en voeg het bij de rest van de ingrediënten. Kneed alles tot bal.

Vet een vlaaivorm in met boter (of gebruik een bakspray). Verdeel 2/3 van het deeg over twee vlaaivormen. Prik in de bodem gaatjes met een vork en verdeel het paneermeel over de twee vormen. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en verdeel ook de jam over de twee bodems. Van de overige 1/3 deeg maak je lange, smalle stroken. Leg de stroken op de taart in een ruitjesmotief. Klop het laatste ei in een kopje los en vet de bovenkant van de vlaai in met het ei. 

Bak de vlaai in 45 minuten gaar en laat de vlaai in de oven afkoelen. Herhaal dit bij de tweede vlaai.

Lees ook Heel Holland bakt? Deze dames houden het lekker Limburgs

Truus’ schuimtaart
Aantal personen: 12-20
Bereidingstijd: 6 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:
Voor 1 bodem:
- 200 gr fijne suiker
- 4 eiwitten
- 2 tl maïzena
- 2 zakjes vanillesuiker

Topping:
- 1 l slagroom
- 1 reep pure chocolade
- 1 reep melkchocolade
- 1 pot abrikozenjam (light)
- ½ pak Brusselse kermis
- 1 blik mandarijntjes
- decoratiemateriaal naar keuze (chocolaatjes of zilveren pareltjes)

Bereiding:
Bodems:
Verwarm de oven (hetelucht) voor op 150 graden Celsius. Klop vier eiwitten in een schone kom. Is het eiwit stijf? Voeg dan in delen de fijne suiker en de vanillesuiker toe. Voeg ook de maïzena (droog) toe. Neem een bakvorm (vlaai- of taartvorm, ø 22 cm) en bekleed deze met aluminiumfolie. Smeer de aluminiumfolie in met boter en doe het beslag in de vorm. Strijk het beslag recht en doe de vorm in de oven. Bak de bodem in 90 minuten gaar. Laat de bodem minstens een kwartier afkoelen in de oven. Haal de bodem pas uit de vorm als deze afgekoeld is.
Herhaal bovenstaande in ieder geval twee keer zodat je een taart hebt met drie lagen.

Topping:
Breek 2/3 van de reep pure chocolade en de reep melkchocolade in stukken. Leg de chocolade in een diep bord. Smelt de chocolade au bain-marie en roer goed door. Bedek de onderste bodem met de chocolade. Klop nu de slagroom stijf en bekleed de eerste chocoladebodem met een laag slagroom.
Je kunt hier het beste een bakkersspatel voor gebruiken. Leg de tweede bodem op de slagroom en verdeel de abrikozenjam over de tweede bodem. Bedek de laag jam ook met een laagje slagroom. Leg nu ook de derde bodem op de slagroom. Voordat je aan de slag gaat met het versieren van de bovenkant, ga je aan de slag met de zijkant. Bekleed de zijkant met slagroom en maal de koekjes (Brusselse kermis) met een deegroller fijn. Strijk de koekkruimels voorzichtig tegen de zijkant van de taart. Als laatste decoreer je de bovenkant van de taart. Doe de overige slagroom in een spuitzak en maak toefjes. Rasp de overige chocolade en versier de taart met de chocolade, mandarijntjes en bijvoorbeeld zilveren parels.
 

Netty’s opzat 
Aantal personen: 12-20
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:
Deeg:
- 3 dl water
- 150 gr bloem
- 140 gr boter
- 5 tot 6 eieren

Vulling:
- 3 eieren
- 80 gr custard
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 l melk

Karamel:
- 500 gr suiker

 

Bereiding:
Deeg:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Breng het water met de boter aan de kook en verwarm het tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg alle bloem in een keer toe. Roer het mengsel goed door. Zet de pan weer op het vuur. Verwarm de deegmassa roerend tot het deeg als een bal aan elkaar blijft hangen en het een glanzend uiterlijk heeft. Haal de pan van het vuur als het deeg loslaat van de panbodem. Laat het mengsel iets afkoelen. Voeg een ei toe en roer het deeg tot een gelijkmatige massa. Voeg zo stuk voor stuk de volgende vier eieren toe. Controleer steeds het deeg op dikte. Een deegbergje moet in model blijven liggen en het deeg moet als een balletje van de lepel afglijden. Klop het zesde ei los in een kommetje en voeg het lepel voor lepel bij het mengsel.
Vet een bakplaat in met wat boter en doe kleine hoopjes deeg met twee lepels op de plaat. Je kunt hiervoor ook een spuitzak met een grote spuitmond gebruiken.
Bak de soezen direct in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 30 minuten, één richel onder het midden. Open de eerste vijftien minuten de oven niet.
Controleer of de soezen na een halfuur baktijd gaar zijn Ze moeten bruin gekleurd zijn, heel stevig en licht aanvoelen en hol klinken. Haal de soezen van de plaat af en leg ze op een rooster. Laat ze op een tochtvrije plaats afkoelen.

Vulling:
Doe de eieren, de custard, de suiker en de vanillesuiker in een kom. Giet er wat koude melk bij en roer het mengsel glad. Brengt de rest van de melk aan de kook. Giet al roerend een groot deel van de hete melk bij het eiercustardmengsel. Haal de pan van het vuur en giet roerend dit mengsel in de pan. Zet de pan op het vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het even doorkoken en blijf roeren. Giet de room over in een kom en laat hem afkoelen. Roer tijdens het afkoelen geregeld om vliesvorming te voorkomen. Vind je zelf banketbakkersroom maken te veel werk? Dan kun je instant banketbakkerspoeder gebruiken (zie verpakking).
Maak aan de onderkant van de soezen een gaatje en spuit ze vol banketbakkersroom.

Karamel:
Smelt de suiker in een koekenpan tot het hele mengsel bruin is. Onder het verwarmen met de pan draaien. Doop de onderkant van een soes in de karamel en leg deze op een schaal. Maak zo een ring soezen met een doorsnede van 25 centimeter. Leg daar een tweede laag in karamel gedoopte soesjes op, de tweede ring iets kleiner van doorsnede. Ga zo door tot de soesjestaart als een berg gesloten is. Giet er dan de resterende karamel over. Laat het afkoelen.