Geen herindeling, maar wel samenwerking in Parkstad: 'Er ligt veel op ons bordje'

Print
Geen herindeling, maar wel samenwerking in Parkstad: 'Er ligt veel op ons bordje'

Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Bocholtz / Simpelveld / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek / Brunssum / Kerkrade / Eygelshoven - Een verkenner moet de gemeenten van Parkstad helpen bij het intensiveren van de samenwerking.

Lees ook: Minister: herindeling Parkstad definitief van de baan

Daar pleit wethouder Freed Janssen van Landgraaf voor na het bericht van minister Kajsa Ollongren dat ze definitief afziet van een herindeling in Parkstad. Wel wil Ollongren een visie van Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Simpelveld en Voerendaal over hoe ze hun krachten willen bundelen. Na een tussenrapportage, kort na de zomer van 2019, moet in het jaar daarna een definitief plan klaar zijn.

Blij
Wethouder Janssen is blij dat een herindeling definitief van de baan is. "We zetten nu een streep onder het verleden en hebben als Parkstad de regie in eigen hand. De minister geeft een duidelijk signaal dat we aan de slag moeten en de samenwerking verder moeten intensiveren. Ik zie daarom graag een onafhankelijk deskundige, een verkenner, die ons daarbij helpt.”

Burgemeester Richard de Boer van Simpelveld, tevens voorzitter van Parkstad Limburg, is blij met het besluit van Ollongren. "Ze heeft gekozen voor de inhoud en denkt niet langer in een bestuurlijke structuur. Die staat in Parkstad als een huis. Neemt niet weg dat er veel op ons bordje ligt. Op sociaaleconomisch gebied, onderwijs en arbeidsmarkt.”

Zijn Kerkraadse college Jos Som is blij dat "minister Ollongren niet blind en doof is voor hetgeen al in Parkstad gebeurt. Kijk hoe we zaken als obesitas, laaggeletterdheid, retail en de energietransitie aanpakken. Er zijn maar weinig regio’s in Nederland waar het gebeurt zoals wij dat doen.”

Niet verrast
Burgemeester Emile Roemer van Heerlen, de gemeente die vóór herindeling is, reageert als enige terughoudend. Hij is niet verrast door het bericht uit Den Haag dat fusie geen item meer is, maar is benieuwd hoe de slagkracht in de regio daadwerkelijk versterkt kan worden.

Gerd Leers, burgemeester van Brunssum, zegt dat er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de bestuurders van Parkstad rust. "Minister Ollongren laat geen loze kreet horen. Het is aan ons om de samenwerking uit te bouwen. Met de Regio Deal van veertig miljoen hebben we nu ook een reëel kader om dat uit te voeren.”

Zo denkt gedeputeerde er Koopmans er ook over. "Het eensgezinde en goede verhaal dat Parkstad laat horen, werkt dus wel degelijk. Het besluit van Ollongren sluit daar naadloos op aan.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje