Staatssecretaris wil gesprek tussen nucleaire waakhonden en actiegroep Stop Tihange

Print
Staatssecretaris wil gesprek tussen nucleaire waakhonden en actiegroep Stop Tihange

Afbeelding: ANP

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu vraagt experts van de instanties die in Nederland, Duitsland en België de nucleaire veiligheid bewaken in gesprek te gaan met wetenschappers en experts van de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN).

Dat heeft de staatssecretaris maandag toegezegd tijdens een gesprek met enkele leden van VSTN in Maastricht, in de werkkamer van burgemeester Penn-te Strake. De burgemeester - tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg - was ook bij het gesprek aanwezig.

Ongerust
De leden van VSTN willen duidelijkheid hebben over de conditie van de Belgische kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Die staan sinds enkele jaren bekend als de ‘scheurtjesreactoren’ omdat er duizenden kleine waterstofvlokken in de stalen mantels van de reactorvaten zijn aangetroffen. Sindsdien wordt er gediscussieerd of die scheurtjes al vanaf het begin in die mantels zaten en of ze in aantal en grootte zijn toegenomen.

Volgens de Belgische atoomwaakhond FANC zitten die waterstofvlokken er al vanaf het begin in, zijn ze niet toegenomen en is er geen reden tot ongerustheid. De Nederlandse atoomwaakhond ANVS neemt dat standpunt over, maar de leden van VSTN zijn er niet gerust op. Ze vinden dat de reactoren niet meer hadden mogen worden opgestart. Bovendien zijn ze volgens VSTN verouderd en vinden er veel te vaak storingen plaats. VSTN hoopt dat de ‘conferentie’ spoedig zal plaatsvinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen