Grensuniversiteit Venlo: nog geen geld en veel onzekerheden

Print
Grensuniversiteit Venlo: nog geen geld en veel onzekerheden

Afbeelding: iStock

Nederland en Noordrijnland-Westfalen hebben nog geen groen licht gegeven voor de oprichting van een internationale duurzaamheidsuniversiteit in Venlo. Wel komt er een internationale conferentie in april in Venlo.

Minister-president Mark Rutte was maandag in Düsseldorf om te praten met voorman Armin Laschet van de regering van Noordrijnland-Westfalen over meer samenwerking. Er zouden knopen worden doorgehakt over de bekostiging van een nieuwe Duits-Nederlandse universiteit/hogeschool aan de Keulse Barrière in Venlo.

Onzekerheden
Er moet een pand komen dat net als het Eurodegebouw in Kerkrade ingangen in Nederland en Duitsland heeft. Het thema van de opleiding wordt ‘duurzaamheid’. Volgens staatssecretaris Raymond Knops (CDA) zijn er echter nog veel onzekerheden en moet er nog het nodige worden uitgezocht.

Het onderwerp ‘grensoverschrijdende duurzaamheidsuniversiteit’ staat wel op de agenda van een nieuw in het leven te roepen jaarlijks te organiseren ‘grenslandconferentie’. De eerste vindt in april in Venlo plaats, zo heeft Knops maandag bedongen.

Grenspendelaars
Wel is maandag afgesproken dat Duitsland en Nederland structureel gaan meebetalen aan de zogeheten ‘grensinfopunten’. Grenspendelaars, zo’n 40.000 Nederlanders werken in Duitsland, stuiten op tal van grote praktische problemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om verschillen in belastingen, de ziektekosten en de hypotheekaftrek.

Europa wil deze informatiebureaus tot eind 2020 financieel steunen. Nederland en Noordrijnland-Westfalen zullen daarnaast ieder een gelijk deel voor hun rekening nemen, maar de grensregio’s en de provincies moeten ook de portemonnee trekken.

Intercitytrein
De Nederlandse verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen en haar Duitse collega ondertekenden een intentieverklaring waarin ze uitspreken meer te gaan samenwerken op verkeersgebied. Vorige week werd al bekend dat vanaf 2025 tussen Eindhoven en Düsseldorf een intercitytrein gaat rijden. Die trein stopt in Venlo en Helmond. De samenwerking van het Duitse achterland met de havens in Amsterdam en Rotterdam wordt inniger.

De Duitse deelstaatregering heeft betere samenwerking met Nederland vastgelegd in het coalitieprogramma van twee jaar geleden. De eerste stap werd vorig jaar gezet toen Laschet in Den Haag Rutte en de koning bezocht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen