Zeven personen aangehouden bij grote actie tegen hennepteelt

Print
Heerlen / Schinveld / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg - Bij een grote actie tegen hennepteelt op 25 verschillende locaties zijn dinsdagochtend door de politie zeven personen aangehouden. Er worden negentien woningen en zeven loodsen doorzocht in voornamelijk de Westelijke Mijnstreek.

Ook worden er panden in onder meer Kerkrade, Schinveld, Heerlen, Gelderland, Brabant en over de grens in België doorzocht. Het gaat om in totaal 25 locaties. Het is niet bekend waar de aanhoudingen allemaal hebben plaatsgevonden. Meer aanhoudingen in de loop van de dag worden niet uitgesloten. 

In de Dorpstraat in Sittard is het Advanced Search Team van Defensie aanwezig dat kan zoeken naar verborgen ruimtes. Een grote vrijstaande woning aan de Dorpstraat is afgezet met zwart plastic. Ook in de Maria van Strijthagenstraat Limbricht is de politie een pand binnengevallen. In een loods de Schutterstraat in Elsloo neemt de politie goederen in beslag. Het gaat om 39 pallets met grondstoffen voor grootschalige hennepteelt waaronder potgrond, kweeklampen en vaccuüm. Het gaat om een gehuurde loods.

Gezamenlijke actie
Het is een gezamenlijke actie van de politie, het Openbaar Ministerie Limburg, de belastingdienst, het Ministerie van Defensie en het Team ondermijning Limburg. Er doen tweehonderd medewerkers mee aan de actie.

Het onderzoek is gericht op de grootschalige handel in benodigdheden voor de hennepteelt waaronder hennepstekken. Bij grootschalige hennepteelt maken criminelen misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en gebruiken voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit wordt ondermijning genoemd, omdat ze ermee de rechtsstaat ondergraven.

Criminaliteit
Growshops en groothandels vormen volgens de politie "de spin in het web" van de georganiseerde hennepteelt. "Zij leveren de materialen die nodig zijn om kwekerijen op te zetten en vervullen daarmee een belangrijke faciliterende rol." Dit soort criminaliteit brengt onschuldige burgers in gevaar, aldus de politie. Kwekerijen zijn brandgevaarlijk, hennepafval wordt gedumpt in natuurgebieden. De brede aanpak maakt niet alleen vervolging mogelijk, maar zorgt er ook voor dat panden gesloten worden, huurcontracten worden opgezegd en illegaal vermogen wordt afgepakt. "Zo maken wij wijken en buurten weer veiliger", aldus de politie.

Later dinsdagmiddag wordt er meer bekendgemaakt over de actie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen