Maastrichtse start-up gaat olie verkopen en levens redden

© Roger Meesters, Saryas Sabunchi en André Klok (rechts) | © WijLimburg

Twee Maastrichtse ondernemers denken met hun start-up vele levens wereldwijd te kunnen redden. Hun bedrijf ABC Global brengt de Life Keeper in Europa op de markt, een speciaal masker met filter dat tijdens brand over het hoofd getrokken kan worden.

Met de Life Keeper kan iemand tijdens een brand vijf minuten in dichte rook ademen om zo aan het vuur te kunnen ontsnappen. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van de giftige hete rook.

“De eerste order naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is binnen, vertelt André Klok trots. Samen met Roger Meesters is hij het bedrijf begonnen. ABC Global is handelspartner voor fabrikanten van medische producten uit Korea. Klok kwam in zijn hotel in Korea in aanraking met de Life Keeper. “Ik zag het in de kast op mijn hotelkamer en had zoiets nog niet eerder gezien.” Via zijn handelscontacten kwam hij in contact met de fabrikant. Die was juist op zoek naar een partij om Europa te veroveren. Klok zocht de samenwerking met ondernemer Roger Meesters. Na een paar bezoeken aan Korea is ABC Global de exclusieve handelspartner voor Europa. Roger Meesters: “We werken in de Brightlands-regio met de Maastricht Health Campus. We verwachten nauw te kunnen samenwerken met partijen hier. Een van de eerste samenwerkingen is redelijk uniek te noemen. Donderdag tekenen we een overeenkomst met Health Foundation Limburg. Zij ontvangen een percentage van onze winst. Op die manier kunnen we ook iets terugdoen voor een goed doel.”

Overigens blijft het niet bij de medische sector. Meertens en Klok hebben eveneens een samenwerking met Saryas Sabunchi. Die samenwerking resulteert in een nieuw bedrijf dat olie uit Irak verhandelt. André Klok: “We treden met ons bedrijf Infinty Oil Europe op als broker. Het gaat om ruwe olie uit de regio Koerdistan die we verhandelen. We brengen vraag en aanbod bij elkaar.” Het kantoor van Infinity Oil Europe wordt gevestigd in het centrum van Maastricht. Olie verkopen en levens redden. Het lijken twee verschillende werelden, maar de twee Maastrichtse ondernemers doen zowel het een als het ander vanuit één plek.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg