Basisschoolleerlingen leggen kabinet vuur aan schenen tijdens eerste Kindervragenuurtje

Print
Basisschoolleerlingen leggen kabinet vuur aan schenen tijdens eerste Kindervragenuurtje

De kinderen mochten de bewindslieden bevragen over vijf kwesties. Afbeelding: Twitter / Eppo Bruins

In de Tweede Kamer werd vanmiddag voor het eerst het Kindervragenuurtje gehouden. Leerlingen van vijf basisscholen mochten de kabinetsleden vragen stellen over allerlei kwesties.

Het Kindervragenuur was vanmiddag gepland voorafgaand aan het ‘echte’ Vragenuur, waarin Kamerleden wekelijks zelf vragen over actuele gebeurtenissen aan bewindslieden kunnen stellen. De 150 leden van de Tweede Kamer stonden hun blauwe zetels daarvoor speciaal aan de kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Almere, Lisse, Middelburg, Enschede en Panningen. 

Premier Mark Rutte en de ministers Arie Slob (Onderwijs), Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)  waren voor het vragenuur aanwezig in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. "Dit is de eerste keer dat de bewindslieden enthousiast zijn dat ze tijdens een vragenuur in vak-K zitten”, grapte Kamervoorzitter Khadija Arib. 

Betrekken
Rutte mocht als eerste antwoord geven op een vraag een leerling van basisschool Het Avontuur in Almere. Ruby Moll vroeg zich af waarom kinderen onder de 18 jaar niet mogen stemmen. "Wat een goede vraag. Zo begin je altijd, ook al vind je het een lastige vraag”, begon hij zijn antwoord met een knipoog. Daarna ging hij uitgebreid in op de vraag, en de vervolgvragen over het onderwerp. De andere vragen over sporten op scholen, de pleegzorg, het klimaat, en het salaris van mensen op vmbo-niveau. 

"Met het Kindervragenuur willen we jongeren heel letterlijk betrekken bij ons werk’', aldus Kamervoorzitter Khadija Arib eerder. "Ook al mogen zij nog niet stemmen, in de Kamer vertegenwoordigen we ook hún stem.’' D66-Kamerlid Rens Raemakers kwam met het idee. Hij kreeg bijval van alle partijen behalve Forum voor Democratie.

 

 

De vragen werden vanmorgen officieel aangekondigd op de website van de Tweede Kamer:
- Ruby Moll (Groep het Avontuur Almere) aan de minister-president over de kwestie dat kinderen onder de 18 jaar geen stemrecht hebben.

- Fons Peereboom (Groep st. Josephschool Lisse) aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over de vraag waarom er op scholen zo weinig aandacht wordt besteed aan sporten en bewegen.

- Estée Pattipeiluhu (Groep ABS Middelburg) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de kwestie dat er veel ouders zijn die niet voor hun kinderen kunnen zorgen, het gebrek aan pleeggezinnen en het verbeteren van de pleegzorg in algemene zin.

- Elin de Vries (Groep Alfonsusschool Enschede) aan de minister van Economische Zaken en Klimaat over wat er gebeurt met mensen met een gasfornuis nu er geen gas meer wordt geboord.

- Sam van de Bovenkamp (Groep Nieuweschool Panningen) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bij afwezigheid van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de vraag waarom mensen op vmbo-niveau minder salaris krijgen als ze gaan werken, terwijl ze meer doen.