Overvaller cafetaria in Horst dacht aan zelfmoord

Print
Overvaller cafetaria in Horst dacht aan zelfmoord

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / Noord-Limburg - Fakyr T. (39) uit Horst heeft op 17 mei van dit jaar een overval gepleegd op een cafetaria in Horst aan de Maas omdat hij geld nodig had om een pistool te kopen. Hij zou het wapen niet hebben willen gebruiken voor nieuwe misdrijven, maar om zelfmoord te plegen.

Fakyr T. woonde in mei onder begeleiding in Horst. Enkele pogingen om opgenomen te worden in een kliniek waren mislukt. Zijn situatie zou daarvoor niet ernstig genoeg zijn.  

Psychiatrie
Huilend vertelde T. dinsdag in de rechtbank in Roermond dat hij ten einde raad was. Na het nuttigen van een fles port zou hij ongewapend en niet vermomd een vrouwelijk persoonslid in het cafetaria hebben gedwongen hem geld te geven. Hij kreeg een tientje en graaide zelf ook nog geld uit de kassa. Volgens zijn advocaat Jean Schijns had zijn cliënt een psychose toen hij het delict pleegde. 

De politie kon T. diezelfde avond nog arresteren. 

Officier van justitie Ineke Meijer vindt dat T. psychiatrische hulp nodig heeft. Zij vroeg de rechtbank de verdachte 540 dagen gevangenisstraf, waarvan 340 dagen voorwaardelijk, op te leggen. Fakyr T. zit sinds 17 mei in de cel. Hij moet, als het aan de officier ligt, opgenomen worden in een kliniek. Raadsman Schijns verzette zich alleen tegen de hoogte van de straf. 

Complot
Volgens hem heeft hij zijn cliënt zich alleen schuldig gemaakt aan diefstal. Fakyr T. zou geen geweld hebben gebruikt of daarmee hebben gedreigd. Drie getuigen hebben verklaard dat T. hen op zijn vlucht heeft gesommeerd uit zijn buurt te blijven. Zo niet dat dreigde hij te schieten. T. ontkent dat. Advocaat Schijns denkt dat er een complot is gesmeed om de verdachte in slecht daglicht te zetten. 

De raadsman is het er niet mee eens dat justitie Fakyr T. ook nog wil vervolgen voor het met poep besmeuren, dus vernielen, van zijn cel. Hij zou ook voor de schoonmaakkosten moeten opdraaien. Zijn cliënt zou bij zijn arrestatie uit angst uit zijn broek hebben gepoept. Hij mocht zich pas de volgende ochtend douchen, zegt Schijns. ,,Daar was hij boos en gefrustreerd over."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje