Spontaan klonetrekke verdwijnt niet uit Kerkrade-West

Print
Spontaan klonetrekke verdwijnt niet uit Kerkrade-West

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven - Na het stoppen van het organiserende Klone-comité verdwijnt niet alle klonetrekke uit Kerkrade-West.

Vasteloavends Verain Kirchroa-West  (VVKW) gaat onverminderd door met de organisatie van het ‘spontane klonetrekke’ door het stadsdeel op carnavalsdinsdag. Deze rondtrekkende groep bestaat uit de prins en de raad van elf, hun aanhang en clowns die zich spontaan bij de groep aansluiten. Tijdens de laatste carnaval bestond de groep uit een man of vijftig. Zonder livemuziek.

Dit klonetrekke vormt voor de VVKW de afsluiting van carnaval. „Na het laatste café trekt de groep tegen middernacht naar de residentie van de prins waar de abdicatie van de prins en de officiële sluiting van het carnavalsseizoen plaatsvinden”, verklaart Tim Glenz, vorig jaar zelf de prins en nu lid van de raad van elf.

Stoppen
Dit ‘andere’ klonetrekke gebeurt al sinds de oprichting van de VVKW in 1957, reageert de vereniging naar aanleiding van berichtgeving in De Limburger van vorige week. Toen liet het Klone-comité Kerkrade-West weten na tachtig jaar met onmiddellijke ingang te stoppen met een georganiseerd klonetrekke na tachtig jaar met onmiddellijke ingang te stoppen met een georganiseerd klonetrekke door het stadsdeel. Wegens te weinig cafés, te weinig muzikanten en te weinig clowns. „Bij ons betaalden deelnemers 22 euro om mee te mogen. Daarvoor kregen zij onderweg consumpties, eten en poefele. Wij kwamen de mensen van de VVKW soms tegen op straat of in een café, maar verder stonden wij er helemaal los van”, zegt Marian Weijers van dit comité.

Traditie
Tim Glenz herkent de problemen van het comité, maar vindt dat de traditie van het klonetrekke niet mag verdwijnen in West. „Afgelopen jaar was ik er voor het eerst bij en ik heb het klonetrekke als enorm leuk ervaren. Dit was heerlijk ongecompliceerd carnaval vieren.”

Leuker dan het klonetrekke in het centrum van de stad dat hij voorheen bezocht, beklemtoont Glenz. Als lid van de raad van elf wil hij zich gaan inzetten voor het behoud van het klonetrekke in Kerkrade-West. Via een campagne op onder meer de sociale media hoopt hij meer jeugd erbij te betrekken. Ook wil Glenz in  gesprek komen met Marian Weijers  van het comité om te kijken of zij haar standpunt nog wil herzien.

Krimp
Zij geeft hem weinig kans. „Wij stoppen ermee. Dat heb ik de VVKW een maand geleden ook laten weten, dus dat kan voor hen geen verrassing zijn. Onze laatste rondgang was nog leuk en zo wil ik mij ons klonetrekke herinneren. Ik ben ook voor tradities en vind het jammer dat dit stopt. Maar het is niet anders, de bevolkingskrimp heeft ook ons ingehaald. En de VVKW moet vooral doorgaan met het klonetrekke.”