Geen nachtnet voor Limburg

Print
Geen nachtnet voor Limburg

Afbeelding: Harry Heuts

Er gaat in de weekenden geen nachtbus rijden tussen Limburg en populaire steden buiten de provincie. Het animo voor een nachtnet is te laag, waardoor het financieel niet haalbaar is.

Wel wil vervoerder Arriva na afloop van grote evenementen vaker nachtbussen laten rijden. Nu gebeurt dat bijvoorbeeld al met carnaval en de Nijmeegse Vierdaagse.

Jongeren
Dat maakte het provinciebestuur dinsdag bekend. De provincie heeft onderzoek gedaan naar de optie om op vrijdag- en zaterdagnacht bussen te laten rijden tussen Limburg en steden in de Randstad, Noord-Brabant en over de grens. Nachtelijk vervoer is duur omdat het vrijwel alleen bij jongeren populair is. Ook moeten er ’s nachts extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Omdat reizigers vaak allemaal dezelfde kant op willen, in dit geval terug naar Limburg, zit er ook nog eens de helft van de tijd niemand in de bus.

Om in te schatten hoe groot de behoefte is, is gesproken met jongeren, met gemeenten en is gekeken naar vergelijkbare projecten in Maastricht en Brabant. Aan de hand daarvan luidt de verwachting dat er maar heel weinig gebruik van gemaakt zal worden. Om toch uit de kosten te komen zou de prijs van een kaartje al zo hoog worden dat de fiets of taxi alsnog aantrekkelijker zijn.

Nachtelijke stadsbus
Brabant stopte na twee jaar met de inzet van nachtbussen. Daarvoor werd een proef met nachttreinen ook al gestaakt vanwege tegenvallende resultaten. In Maastricht rijdt een nachtelijke stadsbus op vrijdag en zaterdag. De verwachting vooraf was dat gemiddeld 300 tot 350 reizigers per nacht hiervan gebruik zouden maken. Dat wordt bij lange na niet gehaald, blijkt uit cijfers van Arriva. In een gemiddelde bus zitten maar drie of vier mensen.

Omdat het op deze manier veel te duur is, heeft Arriva de provincie nu gevraagd om de vrijdagnacht te schrappen. Op zaterdag wil de vervoerder op meer plekken stoppen en zou er ook een bus naar Aken moeten gaan rijden. De provincie moet hier nog over beslissen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →