Overheden negeren deel van advies Trambaanfietsroute

Print

De trambaanroute gaat onder meer over het oude viaduct in Reijmerstok. Afbeelding: Diana Scheilen

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Eys / Elkenrade / Wijlre / Vijlen / Lemiers / Maastricht / Itteren / Eijsden / Mariadorp / Mesch - De Trambaanfietsroute tussen Maastricht en Vaals wordt inderdaad aangepast, maar de provincie en de gemeenten Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem laten het tracé toch langs Cadier en Keer lopen.

De Trambaanfietsroute is een recreatief fietspad van 35 kilometer dat is genoemd naar een tram die tussen 1925 en 1938 van Maastricht naar Vaals reed, in grote lijnen via de huidige Rijksweg. In de oorspronkelijk geplande fietsroute waren een paar extra lussen ingevoegd, om de Trambaanfietsroute aantrekkelijker te maken. Dat leidde tot bezwaren in Cadier en Keer waar die lus door 'zilvergroene' natuur gaat.

Lees ook: Aanpassing trambaanfietsroute: natuur wordt gespaard

Besparing
Het Amsterdamse bureau Decisio verrichtte een haalbaarheidsonderzoek met alternatieven. Door Cadier en Keer te mijden en via 't Rooth te fietsen ontstond een flinke besparing en geen verstoring van natuur. Deze variant kreeg ook de steun van diverse werkgroepen die de afgelopen maanden meegedacht hadden over alternatieven.

De overheden kiezen er nu toch voor om zogeheten 'zilvergroene' natuur te doorkruisen, al wordt het traject hier als concessie slechts half verhard.

Voor de rest van de Trambaanfietsroute volgen de bestuurders het voorstel van Decisio wel: de Vosgrubbe bij Gulpen ('goudgroene' natuur) wordt gemeden. Het laatste stuk, van Gulpen naar Vaals, volgt een oude onverharde  Romeinse heerbaan, op het plateau bij Hilleshagen en Vijlen. De gemeente Vaals stapte eerder (voorlopig) uit de Trambaanfietsroute, uit onvrede over het oorspronkelijke tracé via de Rijksweg en Oud-Lemiers.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje