100 jaar oude filmbeelden Limburg te zien in Cannerberg

Limburgse filmbeelden van meer dan 100 jaar oud worden op 8 december in de NAVO-grot onder de Cannerberg vertoond.© Limburgs Museum

Filmbeelden van ruim 100 jaar oud over monumenten, landbouw in het heuvelland, de mergelindustrie, Maastricht, Valkenburg en het Geuldal, zijn op zaterdag 8 december te zien in het voor de gelegenheid tot bioscoop omgetoverde voormalige NAVO hoofdkwartier onder de Cannerberg in Maastricht.

Sjak Planthof

Het gaat om Limburgse filmbeelden van de Hollandia filmfabriek, voorloper van het Polygoonjournaal dat vanaf 1919 nieuws in de Nederlandse bioscopen bracht. Hollandia filmde begin vorige eeuw eerst de Staatsmijnen en later ook het bovengrondse Limburg.

De bijzondere ondergrondse filmvoorstelling is een coproductie van Stichting het Limburgs Landschap, de Stichting Menno van Coehoorn en het Limburgs Museum uit wiens collectie het historisch filmmateriaal afkomstig is.

De filmbeelden worden live in de grot onder de Cannerberg van muziek voorzien. Musicus Mike Roelofs en dichter Noor Roelofs hebben muziek en teksten bij de beelden gemaakt.Tijdens de voorstelling worden deze live uitgevoerd samen met basklarinettist Piotr Torunski.

Excursie en filmBezoekers aan de film krijgen eerst een excursie door het voormalig NAVO hoofdkwartier dat er gevestigd was. Één van de gangen is omgebouwd tot primitieve ‘bioscoop’.

Vanwege de kou in de grot raadt de organisatie de filmbezoekers aan warme kleding te dragen. De grot is toegankelijk voor gebruikers van rolstoelen en rollators.Kaarten zijn te verkrijgen via www.limburgs-landschap.nl

Het EYE Filmmuseum in Amsterdam heeft de voorstelling mogelijk gemaakt door een nieuwe digitale kopie van de beelden te vervaardigen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal