Heerlen verzet zich tegen plan Sibelco

Print
Heerlen verzet zich tegen plan Sibelco

Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek / Zuid-Limburg - Heerlen verzet zich tegen het voornemen van de provincie om Sibelco tot 2032 te laten afgraven. Het Belgische bedrijf zou per 2025 moeten stoppen.

Heerlen legt deze eis neer in een zienswijze op het ontwerpbesluit van de provincie, dat eerder met Natuurmonumenten en Sibelco overeenstemming bereikte over verlenging tot en met 2032. "Het door Sibelco ingediende ontwerpplan biedt onvoldoende duidelijkheid over aansluiting op de omgeving”, schrijven B en W.

Verder zou het bedrijf een respectabele financiële bijdrage moeten leveren aan een hoogwaardig eindplan, naast het maken van nieuwe natuur. In de toekomst zou er bovendien meer intensieve recreatie mogelijk moeten zijn dan de provincie en Natuurmonumenten hebben afgesproken.

Els van Boekholdt van BuurSibelco en Hansje Ausems van stichting Behoud Brunssummerheide constateerden dinsdagavond in een commissievergadering dat gebieden als de Zuidplas in de nieuwe ontwerp­vergunning zijn opgenomen, hoewel ze al hadden moeten zijn opgeleverd en opengesteld. De angst bestaat dat het bedrijf openstelling weer vooruit kan schuiven. De buurtclubs hebben Landgraaf gevraagd om weer samen met Heerlen op te trekken.

Buitenspel
De raadsfracties constateerden dat een vorig jaar aangenomen motie wordt uitgevoerd. Henk Verreck (PvdA) liet als enige een dissident geluid horen. Met die motie heeft Heerlen zich buitenspel gezet, vreest de PvdA’er. Ook Marc van den Berg (VVD) vroeg zich af hoeveel Heerlen met een ‘zienswijze’ nog kan veranderen.

Wethouder Frank Simons (OPH, Ruimtelijke Ordening) is niet pessimistisch over het effect van zienswijzen. "Het plan van de provincie is het uitgangspunt, maar ideeën van de buurt worden meegenomen.”

Projectleider Sjoerd Peters van Sibelco stelt dat openstelling van de Zuidplas in het ontwerp per 2020 wordt gegarandeerd. "Wij hebben openstelling met Natuurmonumenten voorbereid. Kwalitatief hoogwaardige natuur, aansluitend bij de Brunssummerheide.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje