Weertse Yolanda heeft COPD: 'Ben de hele dag bezig met ademhalen'

Print
Weertse Yolanda heeft COPD: 'Ben de hele dag bezig met ademhalen'

Yolanda van Velzen Afbeelding: Longfonds Nederland

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Leven met COPD, het bemoeilijkt allerlei zaken in het leven. De 49-jarige Weertse Yolanda van Velzen heeft al twaalf jaar COPD, reden voor het Longfonds om haar op Wereld COPD dag te volgen om te zien wat voor invloed dat op haar leven heeft en maakte een aangrijpende video.

Het Longfonds laat het verhaal van Van Velzen zien om deze onzichtbare ziekte zichtbaar te maken. “Er is nooit meer een dag zonder COPD. Ik werkte heel erg graag. Ik had een superfijne baan. Dat ben ik kwijt. Ik ben de hele dag bezig met ademhalen. Dat is echt topsport.”

Beschadigd longweefsel
In de video gaat Van Velzen langs bij prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut. Onder zijn leiding wordt er de komende jaren gewerkt aan een oplossing voor beschadigd longweefsel. Mensen met COPD zijn vaak kortademig en moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen in hun longen en kapotte longblaasjes. De wanden van longblaasjes zijn zo beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Stamcellen spelen in dit proces een sleutelrol. Bij gezonde longen repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen lijken uitgeput. Op dit moment bestaat er geen behandeling om deze schade te herstellen.

Groei
Op Wereld COPD dag waarschuwt het Longfonds dat het aantal mensen met COPD in Nederland de komende jaren fors gaat groeien. Nu hebben zo'n 600.000 mensen deze aandoening aan de longen, de verwachting van het Longfonds is dat dit aantal in 2040 is gegroeid naar 800.000.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje