Bouwval in Sittard leidt tot ergernis omwonenden: ‘Dit is geen gezicht’

Print
Bouwval in Sittard leidt tot ergernis omwonenden: ‘Dit is geen gezicht’

Afbeelding: De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak - Een rotte kies in een gebit. Zo ziet de bouwval op de kruising van de Ophoven en Geuweg eruit tussen de andere huizen. Ruim een maand na de ontploffing in de als doorsnee woning vermomde cocaïnewasserij ligt het gehavende pand er nog exact hetzelfde bij.

De citruspers staat nog op het aanrecht van de ontplofte cokewasserij in Ophoven, waar voorbijgangers vanaf de straat vrij zicht op hebben. Een witte radiator prijkt op de plek waar ooit de gevel stond. Het terrein is afgezet met hekken. Brokken steen liggen gestort op de voormalige oprijlaan. Enige verandering in het aangezicht van de puinhoop zijn de dichtgetimmerde deuren. En de landkaart die aan de muur op de bovenverdieping hing is verdwenen.

Op maandag 15 oktober explodeerde de cocaïnewasserij, nadat die eerst vlam had gevat. In de kelder van de woning bleek een drugslab ondergebracht te zijn. Omdat de structuur van het pand instabiel was geworden, werd het voorste deel afgebroken.

Vrijgegeven
De aanblik van het pand is een nieuw gegeven in de straat. ‘’De plek is wel vrijgegeven’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen. ‘’Maar juridisch gezien heeft de gemeente geen grond om te eisen dat de overblijfselen van het pand opgeruimd moeten worden. De gemeente probeert de eigenaar te bewegen over te gaan tot opruimen, binnen de beperkte mogelijkheden die de gemeente heeft en met het oog op de leefbaarheid van de omgeving.”

Lees ook: Steeds meer drugspanden gesloten in Sittard-Geleen: Ophoven past in de trend

Het huis staat op naam van een broer en een zus, maar zij waren niet de bewoners van het huis. Dat is volgens buurtbewoners de andere broer, die een drugsverleden zou hebben. Het onderzoek loopt nog steeds, blijkt uit navraag bij de politie. De politie wil op dit moment niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar geeft wel aan dat er vooralsnog niemand is aangehouden.

Bizar
Tot duidelijk is wat de rol van de eigenaren in de zaak is, moeten bewoners van de Ophoven het doen met een bouwval in de straat. De bewoner van een puntgaaf huis dat schril afsteekt tegen de puinhoop aan de overkant, heeft geen idee van de stand van zaken. ‘’Wij hebben ook niks meer gehoord. Maar het is bizar. Zoals het er nu bij ligt, is het geen gezicht.” De gemeente heeft een brief ontvangen van omwonenden, zegt een gemeentewoordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen. ‘’We gaan op korte termijn met die mensen in gesprek.’’