Nieuw plan voor oude SIF-fabriek in Panningen

© Mijntje Wismans

Evenementen, verkeerstuin, crematorium, de productie van tiny houses. Na meer dan tien jaar mislukkingen krijgt het SIF-gebouw in Panningen een nieuwe bestemming.

John Verstraelen

Het markante gebouw van de voormalige buizenfabriek op het industrieterrein van Panningen was jarenlang voor de gemeente Peel en Maas een nagel aan de doodskist. Het krijgt eindelijk een nieuwe invulling. De sociale onderneming Rendiz gaat met lokale ondernemers aan de slag met een nieuw plan, rustende op vier pijlers: evenementen (conferenties en bedrijfsbijeenkomsten), educatie (verkeerstuin, bedrijfshulpverlening), ontmoeting/ontspanning (mindfullness en een crematorium) en productie (tiny houses, kleine woningen en houtbewerking).

Eigenaar Rendiz van SIF Hallen start binnenkort met de uitvoering van het project, waarvoor een conceptplan klaar is. Daarmee lijkt een eind te komen aan de mislukte initiatieven om het SIF-gebouw een herbestemming te geven.

MislukkingZo zou ondernemer Ves Reijnders er ooit een Groenfactorij beginnen. Met tuingigant van Cranenbroek als publiekstrekker. Dat liep fout. Een Bouwstimulatiecentrum kwam ook niet van de grond. Een bedrijfsverzamelgebouw van de Stichting SIF (Sustainable Innovation Factory) met daarin de duurzaamheidscoöperatie Gloei werd ook niks. De gemeente Peel en Maas gaf de SIF-corporatie ooit acht ton om de fabriekshallen te verbouwen. Na de mislukking verkocht Peel en Maas het gebouw in 2017 voor acht ton aan Rendiz van directeur Peter Broekmans. En gaf de grond in erfpacht.

Wethouder Paul Sanders (VVD) is blij dat er nu eindelijk een goed plan lijkt te liggen. SIF heeft de gemeente in het verleden al heel wat geld gekost. Sanders liet in het verleden al weten dat het om 1,4 miljoen euro ging. „Er waren meerdere gegadigden voor het gebouw, maar het plan van Broekmans vonden we het beste. Mooi dat er eindelijke een nieuwe bestemming komt.”

Sanders is ook verheugd dat het dak van de oude fabriek volledig wordt vol gelegd met zonnepanelen in het kader van verduurzaming.