Verkiezingen leven in ‘grootste dorp van Beekdaelen’

Print

Een kiezer brengt in Schinnen zijn stem uit. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade - Rond het middaguur heeft een behoorlijk aantal inwoners de gang naar de stembus al gemaakt in Oirsbeek. ,,Hier is de opkomst altijd hoog. Veel mensen combineren het stemmen met een bezoekje aan het centrum of de supermarkt”, zegt Ellen Knibbeler van het stembureau.

Elke inwoner van het dorp in het hart van de nieuwe gemeente heeft zo zijn eigen reden om te kiezen. De een is bang dat in de grotere gemeente scholen en andere voorzieningen worden samengevoegd, de ander dat de zorg minder wordt. Of dat de nieuwe raad van de grotere gemeente het moeilijker eens zal worden. En dat er bijna niemand meer zit die ze kennen. Om die reden geven veel inwoners hun stem aan een bekend gezicht. Lokale partijen zouden daardoor in het voordeel kunnen zijn. Of het CDA, dat zich vaker afficheert als ‘de grootste lokale partij van Nederland’.

Absurd
Zo niet kapper Rob Roberts. Die vindt dat lokale partijen verboden zouden moeten worden. Hij is wars van vriendjespolitiek en geeft zijn stem aan iemand die hij kent van een landelijke partij, van wie hij weet dat die integer is. Belangrijkste punt voor hem is verlaging van de lasten. ,,Het is absurd dat Schinnen nu zo ongeveer de hoogste lasten voor ondernemers heeft van heel Limburg. En dan steken ze ruim een miljoen in een nieuw centrumplan, terwijl het oude er pas elf jaar ligt.”

Daarnaast hekelt hij de verkeersdrukte in het dorp. Daar is maar een oplossing voor: de supermarkt verplaatsen.

Zoveel wensen, zoveel meningen. Werk aan de winkel voor de nieuwe gemeenteraad.

Lees hier alles over de verkiezingen in Beekdaelen

Bekijk hieronder drie filmpjes waarin lijsttrekkers met elkaar in debat gaan over het vliegveld, de A76 en de clustering van sportverenigingen: