Geen gastarbeiders op kazerne in Weert

Arbeidsmigranten aan het werk op een aspergeveld in Kelpen-Oler.© John Peters

Arbeidsmigranten zullen niet worden gehuisvest op het kazerneterrein of in kloosters. Op hooguit drie bedrijventerreinen kan het straks wel, stelt het college van Weert voor.

Pieternel Kellenaers

Het idee om arbeidsmigranten op het oude kazerneterrein of in bestaande kloosters of zorgcomplexen te huisvesten, in september geopperd als oplossing voor het schrijnend tekort aan slaapplekken, laat het college van B en W van Weert vallen. Geen gastarbeiders meer dus die wonen op het oude kazerneterrein, nu Horne Quartier, waar ook het azc is gehuisvest.

Grote opluchtingDit onderdeel van de nieuwe beleidsnota voor de huisvesting van arbeidsmigranten zal tot grote opluchting zijn van omwonenden van het kazerneterrein die al maanden kampen met overlast van Letten die op het terrein verblijven. Deze maatschappelijke onrust is ook precies de reden dat het college afziet van deze vorm van huisvesting van arbeidsmigranten.

Toch zullen de omwonenden nog even geduld moeten hebben. Hoewel het huurcontract tussen uitzendbureau PrismaWorx en Horne Quartier tot 31 december 2019 loopt, zal de gemeente vanaf 1 januari handhavend optreden. Maar dat betekent niet dat de buitenlandse werknemers meteen weg zijn. Voor hun verhuizing wordt een redelijke termijn in acht genomen. De verwachting is dat uiterlijk eind juni vervangende huisvesting klaar zal zijn.

Grootschalige huisvestingGrootschalige huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen zal wat het Weerter college betreft wel worden toestaan. Op maximaal drie bedrijventerreinen wil het college voor in totaal 1000 arbeidsmigranten huisvesting mogelijk maken. Niet meer dan 400 personen in hooguit één grootschalige huisvestingslocatie per bedrijvenpark. Kleinschalige huisvesting in bestaande woningen blijft mogelijk voor hooguit 5 personen per woning. Bij een agrarisch bedrijf kunnen maximaal 30 personen worden gehuisvest, ook als zij daar niet werkzaam zijn.

Nieuwbouw binnen stedelijk gebied voor de huisvesting van arbeidsmigranten wordt niet meer toegestaan. De voorwaarden rond de huisvesting worden aangescherpt. Een goed beheer en het voorkomen van overlast is cruciaal in het nieuwe beleid.

Naar schatting waren er in 2008 in Weert zo’n 1400 arbeidsmigranten, op dit moment is dat al gestegen naar ongeveer 2100.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal