May dreigt: mijn Brexit of geen Brexit

Print
May dreigt: mijn Brexit of geen Brexit

Afbeelding: AFP

De Britse premier Theresa May heeft woensdag in het parlement gedreigd dat er helemaal geen Brexit meer komt als de parlementariërs haar Brexitdeal niet steunen. May raakte in een twistgesprek met afgevaardigden.

De afspraken die de regering van May in Brussel over de Brexit tot dusver heeft gemaakt, lijken totaal niet op een meerderheid in het lagerhuis te kunnen rekenen. Ze zouden zondagmorgen op een speciale EU-top moeten worden ondertekend samen met 'de scheidingsakte' tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. May gaat woensdagmiddag naar Europees Commissievoorzitter Juncker in de hoop geschilpunten uit de weg te ruimen en bezwaren van Britse parlementariërs over de huidige tekst van het principeakkoord weg te nemen.

Grote verschillen
Of dat nog mogelijk is moet de komende dagen blijken. Juncker heeft een reis naar Spanje afgezegd om zich helemaal op de Brexit te kunnen storten. Nog steeds zijn er grote geschillen over hoe de toekomstige handelsrelatie zou moeten zijn. Ook wordt gesuggereerd dat de overgangsperiode voor het Britse afscheid van de EU tot eind 2022 moet worden verlengd.

Gibraltar
Daarnaast is het volgens Britse media de vraag of de Britse wateren toegankelijk blijven voor Europese vissers en wat de positie van onder meer Gibraltar en Noord-Ierland na de Brexit zal zijn.

May moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. De onvrede over haar Brexitbeleid is al lang groot binnen haar eigen Conservatieve partij, maar haar hoop dat er in andere partijen medestanders te vinden zouden zijn, lijkt te vervliegen.