CDA grote winnaar verkiezingen Beekdaelen

Print

CDA is de grote winnaar bij de verkiezingen in Beekdaelen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade - Het CDA is de winnaar geworden van de eerste verkiezingen van Beekdaelen. De christendemocraten behaalden 7 van de 25 zetels en zijn daarmee aan zet bij de formatie van het allereerste college in de geschiedenis van Beekdaelen. De opkomst bij de verkiezingen lag iets hoger dan 50 procent.

De op één na grootste partij is Vernieuwingsgroep, die krijgt 6 zetels. Beekdaelen Lokaal eist 5 zetels op, VVD 3, GroenLinks 2, PvdA en D66 1. Vitaal Beekdaelen kreeg te weinig stemmen voor een zetel en zal dus geen deel gaan uitmaken van de gemeenteraad, die meteen na de jaarwisseling voor het eerst bij elkaar komt. Donderdagochtend wordt bekend gemaakt hoeveel stemmen de afzonderlijke kandidaten hebben gekregen.

Lees ook: 'Zo breed mogelijke coalitie in Beekdaelen'

Platteland
De uitslag is niet heel verrassend. Op basis van de resultaten in Schinnen, Nuth en Onderbanken van 2014 was het CDA met 24 procent virtueel al de grootste. Bovendien doet de partij het van oudsher goed in Limburgse plattelandsgemeenten, waartoe ook Beekdaelen zich rekent. Ook had het CDA kandidaten uit alle vijftien kernen van de nieuwe gemeente op de lijst.

Uitvloeisel
Lijsttrekker Roy van der Broek van het CDA liet weten dat van drie afdelingen één maken niet gemakkelijk is. "Daarom wil ik onze mensen hartelijk danken voor het feit dat het vertrouwen in elkaar zo gegroeid is. Daar is dit resultaat het uitvloeisel van." Hugo Schaffrath van de Vernieuwingsgroep toonde zich zeer tevreden met de zes zetels. "Onze roots liggen in Oirsbeek. Bij de vorige herindeling, toen we samengingen met Schinnen, lieten we al zien ons goed te kunnen aanpassen. Daar groeiden we uit tot de grootste."

Brons
Beekdaelen Lokaal werd 'derde'. "We hebben brons gehaald", zei lijsttrekker Fons Heuts. "De kiezer heeft gesproken en dat hebben we te accepteren." VVD'er Bart Suers was 'zeer blij' met drie zetels. "Blij dat de inwoners van Beekdaelen kiezen voor een beter Beekdaelen. Ik heb ontzettend veel bevlogenheid gezien bij alle partijen. De energie spatte eraf. Jammer dat opkomst dan toch wat achterblijft. Dat kan over vier jaar beter, maar de goede basis is gelegd."

Verwacht
Tevredenheid was er ook bij Clasina Debets van GroenLinks. "Twee zetels, precies als verwacht. We kunnen terugkijken op een mooie campagnetijd en mooie verkiezingen." Bij de PvdA kijken ze ook niet op van het resultaat (één zetel). "Dat is niet teleurstellend. Het is een landelijke tendens", aldus Lars Kockelkoren, die met zijn partij evenveel zetels pakte als Rodney Swelsen met D66. "Wij zijn geen sterk merk op het platteland van Zuid-Limburg. Ik ben dan ook over the moon dat we ons geluid de komende jaren kunnen laten horen in Beekdaelen", zei Swelsen.

Risico
Bert Kannegieter van Vitaal noemde het 'heel jammer' dat zijn partij ontbreekt in de nieuwe gemeenteraad. "De 400 mensen die op onze hagelnieuwe partij hebben gestemd: bedankt! We namen als nieuwe partij een risico. Het fundament ligt in Onderbanken en we hebben ons best gedaan dat breder te trekken. Helaas hebben we het net niet gehaald. Maar we gaan wel door."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen