'Zo breed mogelijke coalitie in Beekdaelen'

Print
'Zo breed mogelijke coalitie in Beekdaelen'

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade - Roy van de Broek van verkiezingswinnaar CDA wil een zo breed mogelijke coalitie in de nieuwe gemeente Beekdaelen.

Dat zei de lijsttrekker woensdagavond na de bekendmaking van de uitslag. Van de Broek ziet de uitslag als een keuze voor rust. Hij wil een zo breed mogelijke coalitie, waarin zo veel mogelijk mensen en kernen zijn vertegenwoordigd. 

Lees ook: CDA grote winnaar verkiezingen Beekdaelen

Ook Hugo Schaffrath van de Vernieuwingsgroep staat een stevige coalitie met drie of vier partijen voor ogen, maar hij wil nog geen partijen noemen. De voorbije weken hebben achter de schermen al voorbesprekingen plaatsgevonden. CDA, Vernieuwingsgroep, PvdA en GroenLinks hebben daarbij naar elkaar toe aangegeven het samen te willen proberen. Die hebben samen met 16 van de 25 zetels een ruime meerderheid, maar doet de uitslag ook recht aan die coalitie?

Gekissebis
De grote vraag is of CDA en Vernieuwingsgroep met Beekdaelen Lokaal in een coalitie willen, omdat de laatste partij wordt gezien als bron van veel onrust en gekissebis in de recente Nuthse politiek. Ook de keuze van Fons Heuts om als lijsttrekker bij voorbaat geen raadslid of wethouder te worden, viel bij andere partijen verkeerd. Op het laatste moment besloot de 76-jarige wethouder zich alsnog verkiesbaar te stellen, wat opnieuw menig wenkbrauw deed fronsen.

Oud zeer
Ook volgens Heuts is het tijd voor een brede coalitie. "Oud zeer speelt geen enkele rol meer", verzekert hij. Duidelijk is dat Van der Broek van het CDA het eerst in gesprek gaat met Hugo Schaffrath van Vernieuwingsgroep. De twee partijen vormen op dit moment al samen de coalitie in het overwegend stabiele Schinnen. Die samenwerking bevalt beide partijen goed. Schaffrath: "Met het CDA hebben we al een meerderheid. Daar hoeft eigenlijk nog maar één partij bij. De vraag is welke."

Burgemeester
Désirée Schmalschläger van Nuth zegt beschikbaar te zijn als tijdelijk burgemeester van Beekdaelen. De huidige waarnemers in Schinnen en Onderbanken, Léon Frissen respectievelijk Odile Wolfs, hebben eerder aangegeven dat hun tijd er op 1 januari op zit. Of Schmalschläger ook in de running is om de definitieve burgemeester van de nieuwe fusiegemeente te worden, wil ze niet zeggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen