Ruiming in Hambacher bos

Print
Ruiming in Hambacher bos

Afbeelding: Mitchell Giebels

Werknemers van energieproducent en perceeleigenaar RWE ruimen donderdag barricades op in het Hambacher bos. Ze worden bij hun werk beschermd door de politie.

Activisten die de bruinkoolwinning een halt willen toeroepen, hebben opnieuw boomhutten in het bos gebouwd. Die blijven vooralsnog ongemoeid, laat de politie weten. De RWE-werknemers ruimen wel andere voorwerpen op die niet in het bos thuishoren en mogelijk dienen om nieuwe barricades op te werpen.

Protest
In september liet RWE onder massale politiebegeleiding alle 86 boomhutten verwijderen. Milieuactivisten zijn fel gekant tegen het rooien van grote delen van het bos van Hambach. Het is het laatste stukje eeuwenoude natuur in de bruinkoolstreek van Noordrijn-Westfalen, 25 kilometer ten oosten van Kerkrade.

Van hoger belang is de strijd tegen de bruinkoolwinning. Bruinkool geldt als de vuilste fossiele brandstof die er is. De Duitse regering staat RWE omwille van de werkgelegenheid nog jaren toe om bruinkool te verstoken.

Op 5 oktober verbood de rechtbank voorlopig het rooien van het Hambacher Forst voor de bruinkoolwinning. Een dag later vond de grootse demonstratie ooit in de bruinkoolstreek plaats.