Jo Toennaer corrigeert Wikipedia over Van Bun

Print
Jo Toennaer corrigeert  Wikipedia over Van Bun

Oud-speler Jo Toennaer: “MVV speelde om het nationaal kampioenschap tegen Heerenveen. We stonden met 4-0 voor. Toen begon Abe Lenstra even te voetballen. Het werd 4-7.” Afbeelding: Sjak Planthof

Maastricht / Itteren -

De telefoon gaat. Aan de lijn Jo Toennaer, oud-speler van MVV. “Het bericht over Jeu van Bun klopt niet. Dat was zijn neef.” Toennaer kan het weten, hij speelde in 1952 met de ‘oude’ Van Bun en vanaf 1956 met diens neef in het eerste van de sterdragers.

Wat is er aan de hand? De gemeente Maastricht besloot onlangs straten in het vakantieresort op de Dousberg te vernoemen naar Maastrichtse sporthelden uit vervlogen tijden, zoals MVV-coryfee Jeu van Bun.

In het bericht van de gemeente, identiek aan de biografie over Jeu van Bun op Wikipedia die VIA ook overnam, staat dat de rechtsback van weleer, van 1956 tot 1960 voor MVV speelde in de eredivisie.

Die geschiedschrijving in de internetencyclopedie blijkt niet te kloppen, aldus Toennaer. “Jeu stopte met voetballen in het seizoen ‘53-’54. Zijn neef, ook Jeu geheten, speelde vanaf 1956 tot 1960 in het eerste van MVV.” Toennaer kan het weten. Hij speelde zowel met Jeu van de straatnaam als met diens neef in het eerste elftal. “Ik ben zo’n beetje de vraagbaak bij MVV. Als ze iets willen weten, kloppen ze bij me aan.” Om te vervolgen: “De neef van Jeu ging in 1960 naar Willem II. Hij wilde niet op de reservebank zitten. Een jaar later vertrok hij naar Sparta. Daar moest hij stoppen nadat hij zijn been had gebroken.” De neef van de in 2002 overleden Jeu van Bun leeft nog en woont tegenwoordig in Weert.

Abe Lenstra

De herinnering aan Jeu van Bun brengt Toennaer (geboren in 1933) moeiteloos terug naar de jaren vijftig. “Al voor mijn 16e zat ik in de A1.” Toennaer was rechtsbuiten en een echte ‘goalgetter’. “We wonnen het Insulinde-toernooi, met spelers als Sjaak Swart en Eddy Pieters Graafland, die toen in de Ajax-jeugd zaten.” Hij werd in 1952 geselecteerd voor het eerste elftal van MVV. Met Van Bun. “We werden dat jaar kampioen van Zuidelijk Nederland.” Hij herinnert zich nog goed hoe hij als 19-jarige speelde om het nationaal kampioenschap. “We speelden tegen Heerenveen. Bij rust stonden we met 4-0 voor. Toen begon Abe Lenstra even te voetballen. Het werd 7-4 voor de Friezen.”

Tot 1972 speelde Toennaer in het eerste elftal van MVV. Vanaf 1958 speelde de rechtsbuiten op de rechtshalf positie. “Dat was nadat Fons van Wissen aan PSV was verkocht.”

Traantjes

Hij beëindigde zijn voetballoopbaan in 1972. “Onze coach George Knobel wilde dat ik doorging, maar ik wilde mijn twee jongens zien opgroeien.” Ondanks zijn eigen keuze was het einde van zijn voetballoopbaan moeilijk. “Dat leverde wel een paar traantjes op.”

Als semiprof dreef Toennaer een glashandel op de Kommel. “Als ik klaar was op de zaak sprong ik meteen op de fiets richting Boschpoort voor de training, elke dag.” Het was in de tijd dat betaald voetbal nog geen vetpot was. “Van de KNVB mochten we niet meer dan 3600 gulden per jaar verdienen.”

Kompanen

Anno 2018 komt het geheugen van MVV elke donderdag met oude kompanen bijeen in de businessruimte van MVV. “We zijn nog met zeven man.”

Toennaer weet dus veel, zo niet alles over het verleden van MVV. En als hij iets vergeet, kan hij terugvallen op krantenknipsels. Verzameld door zijn moeder. “Zij verzamelde alles wat ze over me vond.” Ze zat elke wedstrijd in het stadion. “Toen ik keeper Frans de Munck van Fortuna passeerde sprong ze op en stootte haar hoofd. Ze moest worden bijgebracht.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen