Het Katholiek Vrouwen Gilde telt zo’n 450 leden, afkomstig uit de regio Roermond. Daarvan waren er woensdag 14 november zo’n 80 aanwezig tijdens de ‘boomplantdag’.

Door het jaar heen organiseert het gilde diverse activiteiten voor de leden, voornamelijk 60-plussers. “Denk hierbij aan lezingen, cursussen, uitstapjes, maar ook bridge-, literatuur- en muziekmiddagen”, vertelt Margriet Larik. Zij is het die samen met Loes Schouten het initiatief genomen heeft voor het planten van de boom in het rustieke park. “Bij het 90-jarig bestaan hebben we een gedenkplaquette geplaatst in het stadhuis aan de Markt. Bij het 100-jarig bestaan wilden we graag iets anders doen. Het idee kwam op om een boom te planten. We waren het al snel eens dat het dan wel een uniek exemplaar zou moeten zijn.” Na veel en lang speurwerk viel de keuze uiteindelijk op de Toona Sinensis, ook wel Franse uiensoepboom genoemd. De naam van de boom is ontleend aan de geur en smaak van de bladeren. In China, waar de soort oorspronkelijk vandaan komt, worden de jonge bladeren gebruikt als groente. Ze hebben een uienachtige smaak.

“Het betreft een unieke boomsoort, waarvan er in ons land niet veel te vinden zijn. Sterker nog. Het exemplaar in Roermond is de enige boom van deze soort in Limburg. Zijn dichtstbijzijnde soortgenoot staat in Mönchengladbach”, aldus Loes Schouten.

Voor het officiële plantmoment had het Katholiek Vrouwen Gilde burgemeester Rianne Donders uitgenodigd. Zij nam de invitatie graag aan. De burgermoeder sprak mooie woorden en bracht samen met de aanwezige dames een toost uit op het 100-jarig bestaan. Na afloop van de bijeenkomst werd de middag in kasteeltje Hattem gepast afgesloten met... een kop uiensoep.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen