Roermond gaat ‘Stolpersteine’ leggen

Stolpersteine liggen inmiddels door heel Europa. © Roger Dohmen

De gemeente Roermond gaat in maart 2019 vijfentwintig zogeheten ‘Stolpersteine’ leggen in de openbare ruimte. Deze stenen herinneren aan slachtoffers van het naziregime die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord. Vanaf 2020 wil Roermond het aantal stenen uitbreiden.

Remco Koumans

In andere gemeenten in Limburg zoals Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Heerlen liggen al dergelijke stenen, in het Nederlands struikelstenen genoemd. Op de steen zit een messing plaatje met daarop de naam van het oorlogsslachtoffer, de geboortedatum, de deportatiedatum en de plaats en datum van overlijden. De steen wordt gelegd in het trottoir voor of in de directe nabijheid van het vroegere woonhuis van het slachtoffer.

Educatie

De bedoeling is dat in Roermond vanaf 2020 voor ieder joods slachtoffer en omgekomen verzetsstrijder een steen wordt gelegd. Daaraan gekoppeld wil de gemeente een educatief programma uitrollen en een wandelroute opzetten. De eigenaren van de panden waar de stenen bij komen te liggen, worden voorafgaand door de gemeente geïnformeerd.

© Annemiek Mommers

Betekenis

De struikelstenen zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Door heel Europa liggen de Stolpersteine en op die manier vormen ze een Europees monument. Inmiddels zijn dat er meer dan veertigduizend. „De stenen heten Stolpersteine omdat je er figuurlijk over struikelt als je over straat loopt”, vertelde Demnig erover in 2013 tegen De Limburger. „Ook is er bewust gekozen voor een herinnering in de vorm van een steen. Het ligt in de straat en mensen komen er onbewust mee in aanraking. Willen ze lezen wat erop staat, dan moet je voorover buigen. Buigen voor het slachtoffer dus. En door de stenen te leggen op de plekken waar de slachtoffers hebben gewoond, maak je het een stuk concreter voor mensen dan als je in een boek heel feitelijk leest dat er zes miljoen mensen zijn gestorven.”