Nieuw festival: in veertien huiskamers Venlo concerten

Linda Zijlmans neemt zondag deel aan het eerste huiskamerfestival in Venlo. © Stefan Koopmans

Venlo heeft een nieuw festival. Het Oost West Huiskamerfestival, een samenwerking tussen poppodium Grenswerk en het Kunstencentrum. Zondag voor het eerst in veertien huiskamers.

John Verstraelen

Een bijzonder ontmoeting tussen bekende artiesten en jong talent met het publiek. En een ontmoeting ook tussen veertien bewoners van huizen in Venlo-Centrum en het publiek. Dat is in essentie de opzet van het eerste Oost West Huiskamerfestival. Zondagmiddag tussen 13.00 en 18.00 treden in veertien Venlose huiskamers bekende artiesten als Linda Zijlmans en Baer Traa op, samen met een jong, muzikaal talent. De koppels verzorgen er drie optredens van een half uur. Wie zin heeft, kan zelf een route uitstippelen. Op de site van Grenswerk staan adressen en tijdstippen en de namen van de optredende koppels.

© Peter van Esch

Koppels

Volgens programmeur Johan Hauser van Grenswerk is het festival een coproductie met het Kunstencentrum, waar veel jong muzikaal talent over de vloer komt. „Wij hebben partijen bijeen gebracht. Er zijn koppels gevormd. De duo’s is gevraagd om samen een show van een half uur te maken. Hoe ze dat invullen is aan hen. Dat geldt ook voor de bewoners die meedoen. Zij bepalen hoe ze de middag verder aankleden. Met een drankje een hapje, dat laten we aan hen over.”

Jaarlijks

Het is de bedoeling dat het festival jaarlijks terugkeert in steeds een andere wijk van Venlo. Hoeveel mensen zondag op de fiets springen of van huiskamer naar huiskamer gaan wandelen? „Dat weten we niet. Het is immers gratis, dus er is geen ticketverkoop. We hopen natuurlijk op veel bezoekers. We gaan met enkele mensen uit de organisatie ook een rondje maken. We zijn ook benieuwd naar de animo.”

Huiskamerconcerten zijn geen nieuw fenomeen. In meer steden worden ze regelmatig gehouden. Jelske Wilmer, singer-songwriter uit Blerick, kwam volgens Hauser jaren geleden al met het idee voor de huiskamerconcerten. Zij doet dan ook mee met de eerste editie, net als bijvoorbeeld Guus Nissen & De Kamerplanten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal