Meer Limburgse ziekenhuizen melden overschrijdingen met VGZ-patiënten

Print
Meer Limburgse ziekenhuizen melden overschrijdingen met VGZ-patiënten

Afbeelding: Harry Heuts

Heerlen / Merum / Swalmen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Graetheide / Windraak - Niet alleen Zuyderland, ook andere Limburgse ziekenhuizen hebben dit jaar al meer zorg verleend aan VGZ-patiënten dan het plafond dat ze met die verzekeraar voor 2018 hadden afgesproken.

Anders dan bij Zuyderland heeft dit echter nog nergens geleid tot een selectieve wachtlijst of opnamestop.

Het AZM in Maastricht en het Laurentiusziekenhuis in Roermond zijn al door het VGZ-plafond gegaan; het St. Jansgasthuis in Weert verwacht dat dit een dezer dagen zal gebeuren. Dat ziekenhuis spreekt van een “zorgelijke ontwikkeling, ziekenhuizen die zich genoodzaakt voelen om een stop of wachtlijst in te stellen”. 

Lees ook: Zuyderland: VGZ-verzekerden op wachtlijst

Het VieCuri-ziekenhuis in Venlo wilde er donderdag als enige niets over zeggen. Het AZM en Laurentius melden ook overschrijding van de budgetafspraken met andere verzekeraars.

Eigen rekening
Anders dan Zuyderland nemen de vier overige Limburgse ziekenhuizen het (eventuele) verlies voor eigen rekening. Ze hebben een zogenoemde ‘doorleverplicht’, en krijgen de extra behandelingen niet vergoed. Uit concurrentieoverwegingen wil geen van de ziekenhuizen een concreet bedrag noemen.

Het is niet voor het eerst dat de Limburgse ziekenhuizen in meerderheid door het prijsplafond gaan en meer zorg verlenen dan ze met de verzekeraars hebben afgesproken. Eenzelfde rondgang eind vorig jaar door De Limburger leverde een soortgelijk resultaat op.

Geen nieuwe patiënten
Woensdag werd bekend dat het Zuyderlandziekenhuis voor bepaalde ingrepen dit jaar geen nieuwe VGZ-patiënten meer opneemt. Er is al meer zorg verleend aan VGZ-patiënten dan was afgesproken voor 2018. Mensen die zich melden voor een nieuwe knie of heup, met een liesbreuk, niet acute oogklachten of sommige keel-, neus- en oorklachten komen op een wachtlijst van acht weken.

Dat nieuws zorgde voor nationale ophef. De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie met minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Kamerlid Maarten Hijink ziet nationaal een stapeling van bewijs dat “het huidige zorgstelsel, gebaseerd op marktwerking, faalt”. “Vorige week al voerde Medisch Spectrum Twente een wachtlijst in voor Zilveren Kruis-patiënten en in Eindhoven nemen thuiszorgverpleegkundigen geen nieuwe VGZ-verzekerden meer aan. Omdat ze door het budget heen zijn.”

Te veel macht
“De zorg is totaal geld gedreven geworden, verzekeraars hebben veel te veel macht”, aldus Hijink. De SP is altijd tegen marktwerking in de zorg geweest en pleit, in plaats daarvan voor een nationaal zorgfonds. “Het is toch absurd: mensen betalen allemaal premie, maar als ze zorg nodig hebben, nu op het eind van  het jaar, wordt er een opnamestop ingevoerd. Terwijl de verzekeraars miljarden op potten in reserves. We moeten écht de discussie aangaan: willen we dit?”

Dinsdag stelde ook PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen al kritische vragen aan minister Bruins over het nut van marktwerking in de ziekenhuiszorg en het gebrek aan openheid als het gaat over de inkooponderhandelingen die zorgverzekeraars met de ziekenhuizen voeren. Ze vraagt zich hardop af ‘hoe het in een systeem zonder transparantie over prijs en kwaliteit mogelijk is om toezicht te houden op die prijs en kwaliteit’ en meent dat er dus ‘een risico is dat verzekerden te veel betalen voor onvoldoende kwaliteit’.

Lees ook: 'Dringend advies VGZ en Zuyderland: val niet ten prooi aan kwalen'

SP-voorzitter Ron Meyer memoreert dat VGZ sinds 2016, in samenwerking met alle achttien gemeenten, een speciale Zuid-Limburgpolis aanbiedt voor mensen met een minimaal inkomen. “Het is extra zuur dat juist zij nu door deze wachtlijst worden getroffen.”

Verrassingen
Vorige maand is in Heerlen, op initiatief van de SP, een raadsbreed gesteunde motie aangenomen die het college opdraagt de financiële situatie van alle zorginstellingen in de stad onder de loep te nemen. “Van ggz-instelling Mondriaan tot grote en kleinere jeugd- of thuiszorgorganisaties. Zo willen we voorkomen dat we, net als eerder met Zuyderland, straks voor verrassingen komen te staan”, aldus Meyer. “Loeren er elders soortgelijke risico’s? Hoe is de eigendomsconstructie? Welke dekking is er voor hoeveel leningen? Dat soort vragen. Met sommige organisaties hebben we een financiële Wmo-relatie, daar kunnen we om meer vragen dan alleen de jaarrekening. Wat betreft Zuyderland, indertijd heeft de gemeente het ziekenhuis een achtergestelde lening verstrekt.”

Wachtlijst
Als oplossing voor de ingestelde wachtlijst biedt VGZ patiënten van Zuyderland die niet tot januari willen wachten aan om elders in de regio te worden geholpen. De direct omliggende ziekenhuizen, het AZM en het Laurentius, zeggen nog weinig van een extra toeloop te merken. VieCuri heeft een aantal patiënten opgevangen, maar geen noemenswaardig aantal.     

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen