Ex-medewerker misbruikt naam firma’s met slinkse babbeltruc

Print
Ex-medewerker misbruikt naam firma’s met slinkse babbeltruc

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Heerlen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Hoensbroek / Zuid-Limburg - Oplichter actief. Een man die zich voordoet als medewerker van bedrijven in Geleen en Heerlen maakt mensen geld afhandig met een babbeltruc.

De firma P. Smets groente- en fruithandel in Geleen heeft sinds enkele weken te maken met een oplichter die zich voordoet als medewerker van het bedrijf. Hij belt aan bij klanten van de zaak en vertelt dat hij een lichte aanrijding heeft gehad. Hij kan de schade meteen afkopen, maar heeft geen geld op zak. Vaak pleegt hij een neptelefoontje naar het bedrijf, om vertrouwen te wekken. Het geleende geld – tussen de 50 en 100 euro – kan de persoon terugkrijgen bij het bedrijf, zegt hij.

Telefoontjes
De firma P. Smets & zn heeft in de afgelopen drie weken diverse telefoontjes van klanten gehad. De man was eerder werkzaam bij P. Smets. De beëindiging van zijn contract werd schriftelijk afgehandeld en de man kwam niet meer naar het bedrijf om zijn werkkleding in te leveren. De firma heeft bij de politie aangifte gedaan van het ontvreemden van de werkkleding. „Het zijn geen enorme bedragen, maar wij worden wel te kakken gezet”, aldus een medewerker van de firma.

Firma P. Smets is niet het enige bedrijf waarvan de naam wordt bezoedeld. Ook bouwbedrijf Schroeders BV in Heerlen waarschuwt voor de praktijken van de man. Hij is daar niet werkzaam geweest, maar doet zich wel voor als medewerker. „De afgelopen weken hebben zich vijf personen bij ons gemeld”, zegt de eigenaar. Hij kent de man. „Het is familie, maar ik heb hem al jaren niet gezien. Het is een rasacteur. Hij komt keurig over, belooft een fles wijn of een vlaai voor de moeite. Hij doet dit al een jaar of vijftien.”

De naam die beide bedrijven noemen is dezelfde. Ook zeggen ze dat er nog meer bedrijven zijn onder wier naam de man actief is. De politie kan niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar wil wel bevestigen dat er meerdere aangiftes zijn binnengekomen. Er loopt een onderzoek.

Eerdere zaak
De praktijken in Geleen en Heerlen vertonen opvallende gelijkenissen met een zaak die in maart 2016 speelde. Toen werd een oplichter opgepakt die jaren actief was in Kerkrade en Heerlen. Ook hij troggelde mensen geld af door te vragen of hij enkele tientjes mocht lenen om mensen te betalen na een lichte aanrijding. Of het dezelfde oplichter betreft kan de politie omwille van privacy niet bevestigen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje