Limburgse gemeenten twijfelen over wietproef

Print
Limburgse gemeenten twijfelen over wietproef

Afbeelding: ANP

Heerlen / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Maastricht / Itteren / Hoensbroek - Nog voordat de wietproef van start is gegaan, is er al turbulentie. Limburgse gemeenten voelen zich nogal ingeperkt, stellen hun eigen voorwaarde of stuiten op weerstand.

De wietproef, het experiment met de door de overheid gereguleerde hennepteelt, zorgt voor aardig wat teleurstelling. Sinds de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg) vorige week voorwaarden voor de proef bekendmaakten, houden gemeenten hun mogelijke deelname voor gezien. Zo stopt het experiment na vier jaar en moeten deelnemers alle coffeeshophouders in hun gemeente zover krijgen dat ze meedoen aan het experiment.

Wat de Limburgse gemeenten – die interesse hebben om mee te doen aan de proef – gaan doen, is nog onduidelijk. Zo vraagt Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Heerlen, zich af of het haalbaar is. „We gaan het in het college van B en W bespreken en afwegen of we het wel of niet moeten doen, maar er is behoorlijk wat twijfel: het is zo ingeperkt en er is zoveel controle dat je je afvraagt wat voor zin het heeft.”

Voorwaarde
Vooralsnog haakt Venlo niet af, maar de gemeente stelt wel een voorwaarde, zegt burgemeester Antoin Scholten. „Een van de eisen van de proef is dat deelnemende grensgemeenten geen buitenlandse kopers mogen toelaten in de coffeeshops, het zogeheten ingezetenencriterium. Wij hebben een eigen ingezetenencriterium en doen alleen mee op voorwaarde dat dat gehandhaafd blijft.” Maandag bespreekt Scholten zijn eis met minister Grapperhaus. „Mocht hij hier niet mee akkoord gaan, dan doe ik niet mee.”

In Maastricht had de gemeente zich aangemeld, maar hebben de coffeeshophouders aangegeven niet mee te zullen werken aan de proef. Ze noemen het experiment een wangedrocht en ‘smakeloos compromis van het huidige kabinet’.

Lokaal maatwerk
Het overkoepelend orgaan van alle gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vindt dat er weinig ruimte is voor lokaal maatwerk. „We maken ons zorgen of er onder deze voorwaarden genoeg gemeenten te vinden zijn die willen meedoen aan het experiment”, stelt de organisatie.

Minister Grapperhaus sust de boel door te zeggen dat de opzet van de proef kan worden aangepast. Deze maand nog gaat hij hier verder over praten met de gemeenten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje