Celstraf voor vastgoedbaas Harry Muermans

Projectontwikkelaar Harry Muermans (72) uit Roermond is vrijdag door de rechter veroordeeld tot een celstraf van negen maanden onvoorwaardelijk. De rechtbank acht valsheid in geschrifte en witwassen bewezen.

Hans Goossen

Ook moet hij 1,365 miljoen terugbetalen. Tegen Muermans, die niet aanwezig was bij de uitspraak, was een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist.

DubieusHet Openbaar Ministerie zag hem als regisseur van het wegsluizen van de miljoenenwinst uit een dubieuze vastgoedtransactie op de Amsterdamse Zuidas. Dat wegsluizen vond plaats via een bv waarvan Muermans mede-bestuurder was. Daarbij werd gebruik gemaakt van valse facturen voor niet verrichte werkzaamheden en een gefingeerde bouwclaim, aldus het OM.

KlimopDe zaak tegen Muermans is een uitloper van de spraakmakende vastgoedefraude Klimop. De Roermondse projectontwikkelaar was de laatste verdachte die nog moest voorkomen. De zaken tegen tientallen andere verdachten zijn al jaren geleden afgehandeld. Tot onvrede van Muermans en zijn advocaat die vonden dat justitie haar recht om hem meer dan tien jaar na de feiten te vervolgen, heeft verspeeld. Muermans ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn advocaat bestond het bewijs tegen zijn cliënt ook alleen uit belastende verklaringen van al eerder veroordeelde verdachten. Dubieuze bronnen, stelde de raadsman.

De rechtbank noemde verklaringen van Muermans ongeloofwaardig. Ze ziet hem als architect van de witwasconstructie.

Muermans laat in een eerste reactie weten dat hij hoger beroep zal aantekenen. Inhoudelijk wil hij niiet op de zaak ingaan.

Lees ook: Advocaat: ‘Bewijs tegen Muermans komt uit dubieuze bron’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal