tijdelijk

Manege mag in Landgraaf tijdelijke rijhal bouwen op nieuwe stek

Print
Manege mag in Landgraaf tijdelijke rijhal bouwen op nieuwe stek

Bij de nieuwe plek van de manege zijn al tijdelijke containers geplaatst Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Zuid-Limburg -

Manege Brunssummerheide mag een tijdelijke rijhal bouwen op de nieuwe stek in Landgraaf. De rechtbank vindt dat de bezwaren van Stichting Behoud Brunssummerheide niet goed zijn onderbouwd.

Manege Brunssummerheide wil een zeven meter hoge tent plaatsen op de bestaande rijbak, zodat de rijlessen ook bij slecht weer kunnen doorgaan. Volgens de Stichting Behoud Brunssummerheide zal de uitbreiding van de manege extra verkeer aantrekken en de natuur verstoren.

Tent

Volgens de Roermondse rechtbank is dat niet aangetoond. Omdat de tent een tijdelijk bouwwerk is hoeft die niet te voldoen aan redelijke eisen van welstand. De gemeente Landgraaf onderbouwde met een verkeersonderzoek dat het verkeer niet te veel zou toenemen door de manege met twintig paarden. Daar stond geen tegenonderzoek van de stichting tegenover. Ook heeft de stichting volgens de rechtbank niet aangetoond dat natuurgebied het Bosje van Kessenich en beschermde dieren zoals dassen in gedrang komen door de manege.

Oude dag

De stichting stelde dat op de plek waar de manege heen verhuist eerder een paardenpension was gevestigd waar vijf tot tien dieren genieten van hun oude dag. Nu komen er twintig paarden te staan en gaan leden van de Stichting Ruitersport Brunssummerheide er paardrijlessen volgen, waardoor er naar verwachting meer drukte ontstaat. De rechtbank wijst erop dat de bestaande vergunning ruimte biedt voor de vestiging van een manege met twintig paarden.

Uitbreiden

Dat die menage op termijn verder wil uitbreiden en ook een horecavoorziening wil oprichten doet nu niet ter zake. Dat komt ter sprake als daarvoor een vergunning wordt aangevraagd. Overigens heeft de provincie een voorlopig positief besluit genomen voor de uitbreiding van de manege tot 49 paarden.

Eigen risico

Ook daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Er loopt nog een bezwaarprocedure tegen de bouw van de tijdelijke rijhal. Die bouwt de manege nu voor eigen risico. Mocht daarvoor geen groen licht komen, dan moet hij weer worden afgebroken. Ook de uitbreiding van de manege zal naar verwachting een gang naar de rechter opleveren, omdat de Stichting Behoud Brunssummerheide daartegen bezwaar maakt.