Schokkende beelden: fietser bijna geschept bij onbewaakte spoorwegovergang in Geleen

Print
Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak - Prorail heeft zaterdagochtend beelden vrijgegeven van een onbewaakte spoorwegovergang in Geleen. Een fietser steekt daar het spoor aan de Raadskuilderweg in Geleen over en wordt bijna geraakt door een voorbij rijdende trein.

Spoorbeheerder ProRail lanceert een campagne op sociale media en op scholen om te waarschuwen tegen het groeiend aantal ongelukken en bijna-ongelukken op spoorwegovergangen. Dit jaar zijn er bij 32 aanrijdingen al dertien doden gevallen en zijn er ruim 3600 incidenten en bijna-ongelukken geregistreerd. 

Verdubbeld
Het aantal dodelijke ongelukken is daarmee ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen er zes slachtoffers vielen. Gevallen van zelfmoord zijn daarin niet meegerekend. Met behulp van filmpjes van soms wonderbaarlijke ontsnappingen aan treinongelukken hoopt ProRail het bewustzijn over de gevaren te vergroten, bevestigt een woordvoerder na een bericht in De Telegraaf.

Camera's
Het aantal incidenten waarbij mensen bijna onder de trein komen, is gebaseerd op registraties via camera's en meldingen van machinisten en conducteurs. Volgens Geert Vlogman van ProRail vinden er jaarlijks meer dan honderd bijna-ongelukken plaats bij onbewaakte spoorwegovergangen. Als het aan de spoorbeheerder ligt gaan alle onbeveiligde spoorwegovergangen heel snel volledig dicht.