Met humor en passie aan de slag met naald en draad

Print
Met humor en passie aan  de slag met naald en draad

Ahmet Baki en Kevin Starmans presenteren de workshop carnavalskleding maken in De Wieëtsjaf. Afbeelding: Torsten Faruhn

Kerkrade / Eygelshoven / Zuid-Limburg -

“Ik zie het maken van carnavalskleding als een uitdaging. Ik wil graag met mensen samen kijken naar de ideeën en vragen die zij hebben als ze zelf met een pakje aan de slag willen gaan”, vertelt de gepassioneerde kleermaker Ahmet Baki uit Bleijerheide.

De interesse om zelf aan de slag te gaan met carnavalskleding is groot. Daarom organiseert de stichting achter het 25e Cultuurhistorisch Euregionaal Gardentreffen een workshop carnavalskleding maken. De gastheren van de workshop zijn kleermaker Ahmet Baki en Kevin Starmans, lid van de organiserende stichting.

De uit het Turkse Trabzon afkomstige Ahmet woont al bijna zijn hele leven in Nederland, waarvan de laatste vijftien jaar in Kerkrade. “Trabzon is de stad van de humor in Turkije. Turken houden ervan om met ons, het volk van de Laz, te praten vanwege ons accent en gevoel voor humor”, legt Baki uit en vertelt snel een mop over Temel, de Turkse variant van de rol die ‘Jantje’ in Nederlandse moppen speelt. “Humor speelt een belangrijke rol in mijn leven en houdt me gezond.”

Ahmet vindt carnaval leuk, maar in tegenstelling tot zijn dochter verkleedt hij zich niet. “Ik vind het wel prachtig om al die kostuums te zien tijdens de optochten en alle feesten.”

Tips

Tijdens de workshop gaan Ahmet en Kevin in op vragen die door de deelnemers worden gesteld. “Zij kunnen gerust een ontwerp op papier of een pakje meenemen”, zegt Kevin. “Als ik tips heb, of de groep heeft leuke ideeën, dan bespreken we die”, vult Ahmet aan.

De workshop vindt plaats op maandag 17 december om 19.00 uur in De Wieëtsjaf op de Markt. Tijdens de anderhalf uur durende workshop gaat Ahmet alleen in op het maken van kleding. Kijken naar accessoires en hoeden zou te veel tijd kosten. “Bovendien begin je daar vaak pas mee als je het pakje klaar hebt”, stelt Kevin. Er is ruimte voor 20 personen. Ongeveer de helft van het aantal plaatsen is inmiddels bezet. Aanmelden voor de workshop kan vóór 15 december via het e-mailadres gardentreffen-kerkrade@outlook.com.

Voorprogramma

Naast deze workshop vinden nog andere workshops en lezingen plaats in het voorprogramma van het Gardentreffen. Zo was er onlangs een lezing over de geschiedenis van het carnaval in Kerkrade door Pascal Hinzen, gaat Annie Schreuder in op carnavalstradities in heel Limburg (17 januari in De Wieëtsjaf) en geeft de organiserende Kling Kirchröatsjer Sjtadtjarde Anno 1898 een lezing over haar eigen historie (14 februari in d’r Sjlaagboom). Maurice Hinzen verzorgt een workshop gedichten maken in het Kirchröadsjer plat op 19 januari in D’r Sjlaagboom en er komt ook nog een workshop grimeren (datum en locatie nog niet bekend, TF).

Op zondag 17 februari vindt het Gardentreffen plaats in het centrum van Kerkrade. “Dan is er een optocht van de garden door de straten en komen zij na afloop bijeen in de HuB. Terwijl deze bijeenkomst besloten is, vindt op de Markt, Hinger Herjods Ruk en bij café De Gouwen Leeuw een buitenprogramma plaats met optredens van onder meer artiesten, buuttereedners en dansmariekes.

Het is de eerste keer dat Ahmet en Kevin zo’n workshop geven, maar ze kunnen zich voorstellen dit in toekomst nog een keer te herhalen. Ahmet geeft wel toe dat hij een beetje zenuwachtig is. Maar als hij eenmaal aan de praat is, dan is de enthousiaste kleermaker in zijn element. Misschien kan een mopje over Temel het ijs aan beide kanten snel breken.