Koffie of thee? Je voorkeur is waarschijnlijk genetisch bepaald

Print
Koffie of thee? Je voorkeur is waarschijnlijk genetisch bepaald

Afbeelding: AD

Uit nieuw onderzoek blijkt dat jouw voorliefde voor koffie of thee minder met persoonlijke smaak en meer met genetica te maken heeft.

In een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, werden de genetische gegevens van 400.000 Britse volwassenen tussen 37 en 73 jaar geanalyseerd.

Genen
Hierbij werd vooral gekeken naar de perceptie van bittere smaken. Onderzoekers konden hieruit afleiden dat mensen die specifieke genen droegen meer kans hadden om dagelijks meer dan vier kopjes te drinken, en minder vaak thee. Het gaat daarbij om genen die voor grotere gevoeligheid voor de bittere smaak van cafeïne zorgen,

Voorliefde
Mensen met andere genen, gevoelig voor een stof genaamd propylthiouracil (PROP), maken dan weer meer kans om hun kick te krijgen van meer dan vijf kopjes thee per dag. Zij zijn van nature voorbestemd om ook een minder grote voorliefde te hebben voor koffie.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen