Britse filmregisseur Nicolas Roeg (90) overleden

Print
Britse filmregisseur Nicolas Roeg (90) overleden

Afbeelding: ANP

Op 90-jarige leeftijd is de Engelse regisseur Nicolas Roeg overleden.

Bij het grote publiek zal hij vooral bekend blijven door de film The Man Who Fell To Earth (1976), waarin hij David Bowie, als een buitenaards wezen dat op aarde belandt, zijn eerste en meest memorabele filmrol liet spelen.

Ook Mick Jagger stond ooit voor de camera van Roeg. Met hem maakte hij het spraakmakende Performance (1970) over een gangster die onderdak krijgt van een rockster met pijnlijke gevolgen. Roeg liet ook zanger Art Garfunkel schitteren voor de camera in zijn film Bad Timing (1980).

Heftige vrijscène
Maar de meest gedenkwaardige film van Roeg, een voormalige cameraman die ook meewerkte aan James Bond-films, is toch de horrorthriller Don’t Look Now (1973), waarin Julie Christie en Donald Sutherland een echtpaar spelen dat na het verlies van hun verdronken dochtertje getraumatiseerd worden en in Venetië van het ene in het andere horrormoment belanden.

De film geldt als een van de beste psychologische thrillers ooit gemaakt en werd ook vermaard om een heftige vrijscène van de beide hoofdrolspelers.

Bemoeienis
De meest commerciële film van Roeg, die altijd een onafhankelijke regisseur wilde blijven zonder bemoeienis van filmmaatschappijen, was de verfilming van het Roald Dahl-boek The Witches, met Anjelica Huston in de hoofdrol.

De regisseur was jarenlang getrouwd met actrice Theresa Russell die in tal van zijn films een hoofdrol speelde. In Eureka (1983) stond zij samen onder regie van haar echtgenoot voor de camera met Rutger Hauer.